Δώδεκα νέα γονίδια που συνδέονται άμεσα με τον καρκίνο του προστάτη ήρθαν στο φως, σκορπίζοντας ελπίδες για τη δημιουργία νέων διαγνωστικών τεστ που θα εντοπίζουν εγκαίρως την ασθένεια.

Τα σπουδαία ευρήματα ανήκουν σε τρεις διαφορετικές επιστημονικές ομάδες: τη βρετανική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ η οποία, μετά από ανάλυση σε 10.000 άνδρες, εντόπισε επτά νέα γονίδια, την ισλανδική ομάδα της εταιρείας deCODE Genetics, η οποία εντόπισε άλλα δύο γονίδια, και την αμερικανική ομάδα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, η οποία εξετάζοντας δείγμα 1.100 ανδρών, βρήκε 3 νέες γενετικές παραλλαγές.

Οι νέες γονιδιακές παραλλαγές που εντοπίστηκαν εμφανίζονται σε ποσοστό 8%-72% των ανδρών και αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη από 20% έως 60%.

Οι ισλανδοί επιστήμονες ανέφεραν ότι με βάση τα δύο γονίδια που εντόπισαν αναπτύσσουν ήδη ένα νέο διαγνωστικό τεστ, που θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες ημέρες και θα στοιχίζει περίπου 350 ευρώ.

Εκτιμάται ότι ένα διαγνωστικό εργαλείο που θα βασίζεται σε σάρωση και για τα 12 γονίδια που ανακαλύφθηκαν θα είναι ευρέως διαθέσιμο στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.