Η ηλικία των 100 ετών μπορεί τελικά να μην αποτελεί προνόμιο για λίγους, καθώς όπως υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί, ο καθένας μας με λίγη προσπάθεια μπορεί να σπάσει το ρεκόρ της μακροζωίας.

Αν και μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι οι ηλικίες άνω των 90 ετών ανήκαν αποκλειστικά σε όσους δεν είχαν εμφανίσει χρόνια προβλήματα υγείας, τώρα ύστερα από δύο νέες αμερικανικές έρευνες, τα δεδομένα αυτά ανατρέπονται.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», η πρώτη έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και αφορούσε συνολικά 500 γυναίκες και 200 άνδρες οι οποίοι είχαν φτάσει αισίως την ηλικία των 100 ετών, έδειξε ότι τελικά δεν παίζει ρόλο το αν κάποιος έχει εμφανίσει ή όχι κάποια χρόνια πάθηση.

Προς μεγάλη τους κατάπληξη οι ειδικοί διαπίστωσανν πως, αν και τα 2/3 των συμμετεχόντων δεν είχαν εμφανίσει καμία από τις ασθένειες που συνδέονται με το γήρας, οι υπόλοιποι, παρά το γεγονός ότι είχαν υψηλή πίεση, καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη, κατάφεραν να κλείσουν τα 100.

Οι άνδρες έδειξαν να βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τις γυναίκες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις ήταν σε θέση να περιποιηθούν μόνοι τους τον εαυτό τους.

Οι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι η μακροζωία πέραν των γονιδίων σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον τρόπο ζωής μας.

Από τη δεύτερη έρευνα που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, προκύπτει ότι όσοι προσέχουν τον εαυτό τους, γυμνάζονται, τρέφονται σωστά, δεν καπνίζουν, δεν έχουν διαβήτη ή υψηλή πίεση έχουν κατά 54% περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ακόμα και αν δεν θεωρείται ιδανικό το να περιμένει κάποιος μέχρι τα 70 για να κόψει το κάπνισμα, παρόλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής!