Όχι μόνο το μυαλό, αλλά και την όραση φαίνεται ότι χάνουν οι ερωτευμένοι, σύμφωνα με νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας παρακολούθησαν μια ομάδα 120 δεσμευμένων φοιτητών και διαπίστωσαν ότι τελικά η χρυσόσκονη του θεού έρωτα είναι ικανή να κάνει τους ερωτευμένους να χάσουν την παρατηρητικότητά τους.

Όπως έδειξε η έρευνα, ο έρωτας κάνει όλους τους άλλους –πλην του αντικειμένου του πόθου- λιγότερο ελκυστικούς, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί αμυντικούς μηχανισμούς που διώχνουν τις πονηρές σκέψεις.

Το πείραμα είχε ως εξής: οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δουν τις φωτογραφίες μελών μιας ιστοσελίδας γνωριμιών. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να επιλέξουν τα άτομα που εκείνοι θεωρούσαν πιο ελκυστικά και να γράψουν μια έκθεση για το έτερόν τους ήμισυ ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα επιθυμούσαν. Εάν κατά τη διάρκεια της συγγραφής τους έρχονταν στο μυαλό οι φωτογραφίες που είχαν δει προηγουμένως, όφειλαν να το σημειώσουν.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι φοιτητές που έγραφαν για τους συντρόφους τους έδειχναν σε εξαπλάσια ποσοστά αδιαφορία για τις φωτογραφίες που είχαν μόλις δει, σε σύγκριση με εκείνους που έγραφαν για κάποιο άλλο θέμα.

Στο επόμενο στάδιο του πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν την εμφάνιση των απεικονιζόμενων που είχαν επιλέξει. Διαπίστωσαν και πάλι ότι εκείνοι που είχαν γράψει για το έτερόν τους ήμισυ, είχαν συγκρατήσει πολύ λιγότερες λεπτομέρειες σε σύγκριση τους υπόλοιπους.