Μόνο ένας μήνας διατροφής βασισμένης στο γρήγορο φαγητό σε συνδυασμό με καθιστική ζωή, αρκεί για την ραγδαία αύξηση των ενζύμων που ευθύνονται για την καταστροφή του ήπατος.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λίνκοπινγκ στη Σουηδία οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα πείραμα που θυμίζει την ταινία «Supersize Me» του Μάϊκλ Μουρ.

Στο πείραμα συμμετείχαν 12 άνδρες και έξι γυναίκες στα 20 τους, όλοι τους αδύνατοι και υγιείς. Τους ζητήθηκε λοιπόν για ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων να μην γυμνάζονται καθόλου και να καταναλώνουν καθημερινά δύο γεύματα από μεγάλες αλυσίδες γρήγορου φαγητού.

Τα αποτελέσματα ένα μήνα μετά ήταν τρομακτικά. Τα επίπεδα του ενζύμου ALT (alanine aminotransferase) είχαν αυξηθεί σημαντικά ήδη μετά την πρώτη εβδομάδα, ενώ μέχρι το τέλος του πειράματος είχαν τετραπλασιαστεί. Μάλιστα τα επίπεδα του ενζύμου σε 11 από τους 18 εθελοντές παρέπεμπαν σε ηπατική βλάβη.

Ευτυχώς παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικώς, ωστόσο δύο συμμετέχοντες εμφάνισαν συσσώρευση λίπους στο ήπαρ η οποία συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βλάβες στο ήπαρ σχετίζονται άμεσα με την κατανάλωση υδατανθράκων. Παρόλα αυτά, πέρα από τις αρνητικές επιδράσεις του πρόχειρου φαγητού στην υγεία, ήρθαν αντιμέτωποι και με την θετική του πλευρά: είδαν ότι τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης είχαν αυξηθεί.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πως ακριβώς συνέβη κάτι τέτοιο, ωστόσο συνδέουν το γεγονός με την αυξημένη κατανάλωση λίπους.