Για τους παλαιότερους το μαύρο πιπέρι αποτελούσε το κατάλληλο όπλο κατά των ύβρεων. Από ότι φαίνεται όμως το πικάντικο καρύκευμα θα μπορούσε να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία κατά της λεύκης.

Ειδικοί του King’ s College London υποστηρίζουν ότι η ουσία πιπερίνη που χαρίζει στο πιπέρι την καυτερή του γεύση, θα μπορούσε να βοηθήσει όσους πάσχουν από λεύκη (μια σοβαρή μορφή δερματοπάθειας κατά την οποία το δέρμα χάνει το φυσικό του χρώμα και γίνεται λευκό λόγω βλάβης των κυττάρων που παράγουν τη μελανίνη) να ανακτήσουν την χαμένη μελάγχρωση (τον φυσιολογικό χρωματισμό του δέρματός τους).

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι βρετανοί ερευνητές σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι η πιπερίνη και άλλα δύο παράγωγά της, σε συνδυασμό με την έκθεση των τρωκτικών σε υπεριώδη ακτινοβολία UVB, ενεργοποιεί την παραγωγή μελανίνης που επανέρχεται σταδιακά σε σχεδόν φυσιολογικά επίπεδα.

Τα ευρήματα αυτά δίνουν στους επιστήμονες την ελπίδα ότι σύντομα θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική θεραπεία κατά της σοβαρής αυτής δερματικής νόσου.