Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια που έχουν κληρονομούμενο πρόβλημα υπογονιμότητας καταφεύγουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, κληροδοτώντας έτσι το πρόβλημα στα παιδιά τους.

Αυτό υποστηρίζουν βρετανοί ειδικοί, που υπολογίζουν ότι σήμερα τουλάχιστον ένα ζευγάρι στα επτά ακολουθεί τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Εάν κάτι τέτοιο συνεχιστεί ανεξέλεγκτα, όπως τονίζουν οι ερευνητές, περίπου σε 10 χρόνια η υπογονιμότητα θα αυξηθεί τόσο πολύ που το ένα στα τρία ζευγάρια θα προχωρά σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γενιά η οποία θα αδυνατούσε να συλλάβει με φυσικό τρόπο.

Ο δρ. Τζωρτζ Ντούκουε, διευθυντής της κλινικής γονιμότητας Carefertility στο Νότινχαμ, υποστηρίζει ότι, για στους άνδρες κυρίως, η υπογονιμότητα οφείλεται συχνά σε γενετικούς παράγοντες και έχει άμεση σχέση με την παραγωγή του σπέρματος.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει τι είναι αυτό που προκαλεί τόσο υψηλά ποσοστά υπογονιμότητας. Εκτιμούν πάντως ότι ο τρόπος ζωής, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες αλλά και το γεγονός ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των γονέων έχει ανεβεί σημαντικά, συμβάλλουν στην επιδείνωση του προβλήματος της υπογονιμότητας.