Τον «διακόπτη» του εγκεφάλου που σχετίζεται με την εξάρτηση φαίνεται πως ενεργοποιεί ένα νέο φάρμακο.
Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Science», πρόκειται για το φάρμακο LY686017, το οποίο δημιούργησαν επιστήμονες του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Αλκοολισμό, και έχει τη δυνατότητα να ανακουφίζει όσους είναι εθισμένοι στο αλκοόλ περιορίζοντας την επιθυμία τους για ποτό.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος εθελοντές με σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού οι οποίοι μετά τη λήψη του φαρμάκου έδειξαν να αποζητούν πολύ λιγότερο το ποτό συγκριτικά με άλλους στους οποίους χορηγούνταν ψευδοφάρμακα (placebo). Οι ερευνητές παρατήρησαν ακόμα ότι τα επίπεδα κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες – στον οργανισμό τους ήταν πολύ χαμηλότερα από την άλλη ομάδα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το «θαυματουργό» πειραματικό φάρμακο δρα μπλοκάροντας μια ουσία του εγκεφάλου – την substance P. – η οποία συνδέεται με το άγχος, τον πόνο, τις φλεγμονές και την κατάθλιψη και εντοπίζεται σε περιοχές που ρυθμίζουν την απόκριση στο στρες και την ευχαρίστηση από την λήψη ουσιών, όπως το αλκοόλ. Όπως αναφέρουν, το LY686017 έχει την ίδια αποτελεσματικότητα κατά και της νικοτίνης και της ηρωίνης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες θεραπείες απεξάρτησης.