Η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του στόματος κατά 50%, σύμφωνα με νέα έρευνα ισραηλινών επιστημόνων.
Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο για τους χρήστες κινητού τηλεφώνου που δεν ζουν σε αστικές περιοχές. Αυτό, όπως εξηγούν, συμβαίνει γιατί σε περιοχές όπου οι κεραίες είναι λιγότερες, οι συσκευές καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να εντοπίσουν το σήμα, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ακτινοβολίας τους να αυξάνονται κατακόρυφα.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 500 ασθενείς οι οποίοι είχαν αναπτύξει κακοήθεις όγκους στους σιελογόνους αδένες.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την καθημερινή χρήση κινητού και παρατήρησαν ότι εκείνοι που έκαναν πραγματικά μεγάλη χρήση και το ακουμπούσαν στο αυτί τους, αντιμετώπιζαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν όγκο στην παρωτίδα (έναν από τους μεγαλύτερους σιελογόνους αδένες που εντοπίζεται μεταξύ αυτιού και σιαγόνας).

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς το Ισραήλ ήταν από τις πρώτες χώρες που αγκάλιασε την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα εκτιμάται ότι οι Ισραηλινοί, περισσότερο από τους άλλους λαούς, κάνουν υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου.