Η συχνή άσκηση με βαράκια βοηθά στη βελτίωση του χρόνιου αυχενικού προβλήματος, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πρόκειται για μια πάθηση που όλο και πιο συχνά ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους οι οποίοι κάθονται πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή και εκτελούν μικρές, επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Arthritis & Rheumatism», στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του «National Research Centre for Working Environment» (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Εργασιακού Περιβάλλοντος) στη Δανία, έλαβαν μέρος συνολικά 48 γυναίκες με χρόνιο πόνο στον τραπεζοειδή μυ (τον μυ που εκτείνεται κατά μήκος του αυχένα) οι οποίες περνούσαν το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας καθηλωμένες μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Για ένα διάστημα 70 ημερών, ορισμένες εθελόντριες ακολούθησαν ένα 20λεπτο πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης με βαράκια χειρός τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ κάποιες άλλες ακολούθησαν ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης σε ποδήλατο.

Στο τέλος παρατήρησαν ότι εκείνες που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα με τα βαράκια, εμφάνιζαν 70-80% μείωση του πόνου. Αντίθετα, αν και εκείνες που έκαναν ποδήλατο ένιωθαν καλύτερα περίπου 1-2 ώρες μετά την λήξη της άσκησης, παρόλα αυτά δεν είχαν εμφανίσει μόνιμη βελτίωση του χρόνιου προβλήματος.

Οι δανοί ειδικοί πιστεύουν ότι συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου στην περιοχή του αυχένα και των ώμων. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, συμβαίνει γιατί η άσκηση διεγείρει την έκκριση πρωτεϊνών που προάγουν την ιστική επούλωση, την επανόρθωση δηλαδή των τραυματισμένων ιστών του μυ. Παράλληλα τονίζουν ότι οι γυμνασμένοι μύες μπορούν να σηκώσουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση χρόνιου πόνου.