Και οι άνδρες διατρέχουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση και για τον λόγο αυτό οφείλουν να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις μετά τα 70 τους χρόνια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση.

Όπως εξηγεί η δρ. Έθελ Σίρις, καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και πρόεδρος του Αμερικανικού Ιδρύματος για την Οστεοπόρωση, σκοπός είναι η πρόληψη. Οι άνδρες που βρίσκονται στην ηλικία των 70 ετών και άνω, θα πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε εξετάσεις μέτρησης της πυκνότητας των οστών, όπως ακριβώς οι γυναίκες μετά τα 65 τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, μπορεί οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση να ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οστεοπόρωση λόγω της απότομης μείωσης της παραγωγής οιστρογόνων, ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνδρες υφίστανται κατάγματα στη λεκάνη.

Για τον λόγο αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δημιούργησε το ηλεκτρονικό εργαλείο FRAX (Fracture Risk Assessment Tool) το οποίο υπολογίζει την πιθανότητα κατάγματος στη λεκάνη, τον καρπό, τον ώμο ή την σπονδυλική στήλη που αντιμετωπίζουν για την επόμενη δεκαετία όσοι έχουν ξεπεράσει το 40ο έτος της ηλικίας τους.

Οι υπολογισμοί αυτοί δεν βασίζονται στην οστεϊκή μάζα, αλλά σχετίζονται άμεσα με τη χώρα στην οποία ζει ο ενδιαφερόμενος. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αυτό γίνεται γιατί παράμετροι όπως η διατροφή, η άσκηση, αλλά και η ηλιοφάνεια (λόγω της βιταμίνης-D που βοηθά στην σκελετική ανάπτυξη) διαφέρουν αρκετά μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Τουρκίας, ενώ ως χώρες υψηλού «κινδύνου» θεωρούνται η Σουηδία και η Βρετανία.