Το άρωμα και η γεύση τους μας φέρνουν στο νου την Ανατολή και ταυτόχρονα σπιτικό φαγητό. Η κανέλα -«γλυκιά και πικρή, όπως όλες οι γυναίκες»- και το γαρίφαλο -το μοσχοκάρφι, επειδή μοιάζει με μικρό καρφί- είναι από τα μπαχαρικά που πάντα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις συνταγές. Συνήθως τα συναντάμε μαζί σε φαγητά, γλυκά, ακόμα και ποτά, και καταφέρνουν πάντα να κερδίζουν τις εντυπώσεις, χαρίζοντας μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Κανέλα, με δύο πρόσωπα
Είναι ένα από τα αρχαιότερα μπαχαρικά και προέρχεται από την Κεϋλάνη, την Κίνα και τις Ινδίες. Μπορεί οι περισσότεροι να τη βάζουμε για άρωμα στον cappuccino μας, ωστόσο οι χρήσεις της δεν περιορίζονται εκεί. Ιδιαίτερα στις χώρες όπου καλλιεργείται, χρησιμοποιείται συχνά ο φλοιός της (σε ξυλάκια ή σκόνη) ως μπαχαρικό τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική. Ωστόσο, αν το παρακάνουμε με την ποσότητα, θα μας αφήσει μια πικράδα στο στόμα.
Με τι ταιριάζει: Η σκόνη προσθέτει γεύση και άρωμα σε σοκολάτες, κουλουράκια, κέικ και μηλόπιτες, ενώ τα ξυλάκια κανέλας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κομπόστες, τουρσιά, ακόμα και στην ετοιμασία ζεστής σοκολάτας και τσαγιού. Δίνει ιδιαίτερη νότα σε μαρινάτες, στο κόκκινο κρέας, στα πουλερικά και στο ψάρι.

Γαρίφαλο, το δυνατό
Συνήθως το συναντάμε σε ανατολίτικα φαγητά και γλυκά. Είναι ιδιαίτερα αρωματικό και καυτερό, γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, ενώ είναι προτιμότερο να αφαιρείται από το φαγητό πριν σερβιριστεί ή να χρησιμοποιείται σε σκόνη.
Με τι ταιριάζει: Μπαίνει σε πίτες, τάρτες, γλυκά, σιρόπια, στα καπνιστά και στο ζαμπόν, αλλά και στα μαγειρευτά, όπως στο χοιρινό, στις σάλτσες με ντομάτα, ακόμα και στις σούπες. Ταιριάζει με το κυνήγι, ενώ αρκετά συχνά το βλέπουμε καρφωμένο σε κρεμμύδια, για να δώσει άρωμα και γεύση σε ζωμούς. Χρησιμοποιείται επίσης για να αρωματίσει το ρύζι και το τσάι.

Box
Άλλο κανέλα, άλλο κάσσια Συχνά η κανέλα συγχέεται με την κάσσια, ένα φυτό που συγγενεύει με την κανέλα και προέρχεται από την Κίνα και το Βιετνάμ. Η γεύση της είναι πιο δυνατή και είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τα δύο μπαχαρικά όταν είναι σε μορφή σκόνης. Ωστόσο, τα ξυλάκια κάσσιας ξεχωρίζουν από τα ξυλάκια κανέλας, επειδή είναι συμπαγή και δεν αποτελούνται από λεπτές στρώσεις.

Συνδυάστε τα!
Τα κανελογαρίφαλα είναι κλασικός συνδυασμός που συνοδεύει συχνά τα κοκκινιστά, τον κιμά, τα πιάτα με κρέας και κοτόπουλο και τα σιροπιαστά γλυκά. Στις περισσότερες συνταγές, τα συναντάμε μαζί, κάτι σαν το αλάτι και το πιπέρι, αλλά επειδή και τα δύο έχουν έντονη γεύση, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ελάχιστη ποσότητα.

Στην υγειά σας!
Όπως και όλα σχεδόν τα μπαχαρικά, έτσι και η κανέλα και το γαρίφαλο έχουν αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες, τις οποίες αξιοποιεί ο άνθρωπος εδώ και αιώνες.
●Η κανέλα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις ατονίας και ανακουφίζει τους καταπονημένους μυς. Είναι καλή πηγή μαγνησίου και σιδήρου, αν και συνήθως η ποσότητα που χρησιμοποιούμε στα πιάτα μας δεν είναι επαρκής. Είναι θερμαντική, εφιδρωτική, βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών και θεωρείται ιδανική για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, των κολικών και της διάρροιας. O αποξηραμένος φλοιός της, όταν γίνει έγχυμα ή αφέψημα, βοηθάει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ η σκόνη μπαίνει σε πληγές και τσιμπήματα, επειδή έχει αντισηπτική και επουλωτική δράση. Όταν τη βάζουμε στα φαγητά, αυξάνει το χρόνο συντήρησής τους. Τη βρίσκουμε επίσης στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές, επειδή ανεβάζει τη θερμοκρασία και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
●Το γαρίφαλο μοιάζει σε αρκετά σημεία με την κανέλα. Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Περιέχει αιθέριο έλαιο, την ευγενόλη, η οποία ανακουφίζει από τον πόνο, αλλά και από τον τυμπανισμό, τη δυσπεψία και τη ναυτία, ενώ έχει ήπια αντισηπτική δράση. Βοηθάει στην αντιμετώπιση λοιμώξεων και μυκητιάσεων (πόδι του αθλητή) και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ακμής, του έρπητα και στο κριθαράκι. Επιπλέον, έχει τανίνες και φλαβονοειδή, ουσίες στις οποίες αποδίδονται ευεργετικές ιδιότητες για την καρδιά.

Αυτές τις συνταγές τις ξέρετε;

Κανελάδα
Υλικά:

●750 γρ. ζάχαρη ●1,5 λίτρο νερό ●4 ξυλάκια κανέλας ●2 γαρίφαλα
Εκτέλεση: Βάζετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, τα ξυλάκια της κανέλας και τα γαρίφαλα και προσθέτετε το νερό. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, και αν χρειαστεί ξαφρίζετε. Μόλις γίνει παχύρρευστο το σιρόπι, βγάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε την κανελάδα να κρυώσει και τη βάζετε σε μπουκάλια. Διατηρείται εντός ή εκτός ψυγείου.
Tip: Πίνεται σαν αναψυκτικό, μπορείτε να τη βάλετε στα παγωτά ή να τη σερβίρετε με κρύο νερό και παγάκια σαν γρανίτα.

Αρωματικό πιλάφι
Υλικά:

●1½ φλιτζάνι ρύζι ●1/2 φλιτζάνι σταφίδες ●1/2 φλιτζάνι κάστανα ●1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι ●1/2 ποτηράκι κόκκινο κρασί ●1/2 κουταλάκι κανέλα ●1/2 κουταλάκι ζάχαρη ●4 κουταλιές ελαιόλαδο ●1/2 ματσάκι άνηθο ● Αλάτι l●Πιπέρι
Εκτέλεση: Βάζετε τις σταφίδες με το κρασί να μουλιάσουν σε ένα μπολ για αρκετές ώρες και καβουρδίζετε το κουκουνάρι. Βράζετε τα κάστανα, τα καθαρίζετε και τα κόβετε σε κομματάκια. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε τις σταφίδες με το κρασί, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, τον άνηθο ψιλοκομμένο, την κανέλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνετε τα υλικά να βράσουν και βάζετε το ρύζι. Χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο.

Ινδικό κοτόπουλο
Υλικά: ●4 φιλέτα κοτόπουλο ●3 ντομάτες ●1 κεσεδάκι γιαούρτι ●4 σκελίδες σκόρδο ●1 μεγάλο κρεμμύδι ●1/2 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ ●1 ξυλάκι κανέλα ●1/2 κουταλάκι ψιλοκομμένο κόλιανδρο ●7 σπόρους κάρδαμο ●4 γαρίφαλα ●1/2 κουταλάκι κάρι ●2 φύλλα δάφνης ●5 κουταλιές ελαιόλαδο ●Αλάτι
Εκτέλεση: Κόβετε τα φιλέτα σε μπουκιές. Λιώνετε το σκόρδο και το ανακατεύετε με το τζίντζερ και λίγο νερό μέχρι τα υλικά να γίνουν αλοιφή. Βάζετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και καβουρδίζετε τα φύλλα δάφνης, το κάρδαμο, την κανέλα και τα γαρίφαλα. Προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και μόλις μαραθεί, βάζετε την πάστα που έχετε προηγουμένως φτιάξει και τον κόλιανδρο και ανακατεύετε για περίπου 1 λεπτό. Τρίβετε τις ντομάτες, τις ρίχνετε στο τηγάνι και προσθέτετε τις μπουκιές κοτόπουλου, αλάτι και 1 ποτήρι νερό. Μόλις τα υλικά βράσουν, σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και περιμένετε να μαλακώσει το κρέας, γυρίζοντάς το για να ψηθεί ομοιόμορφα. Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, βγάζετε το καπάκι, ρίχνετε το γιαούρτι, ανακατεύετε απαλά και περιμένετε να δέσει η σάλτσα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Κυριάκο Ρέππα, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, υπεύθυνο δικτύου γραφείων «Νutrimed».