Το μυστικό της δυνατής καρδιάς μπορεί να κρύβεται …στο ράφι με τα μπαχαρικά σας! Αυτό ισχυρίζονται καναδοί επιστήμονες οι οποίοι διαπίστωσαν πως το πικάντικο κάρυ διαθέτει τελικά εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Clinical Investigation», πειράματα των ειδικών του Γενικού Νοσοκομείου του Τορόντο σε ποντίκια έδειξαν πως ο κουρκουμάς που περιέχει το κάρυ ενισχύει το κυκλοφορικό σύστημα με αποτέλεσμα να επουλώνονται οι βλάβες που προκαλούνται από καρδιακά επεισόδια.

Το κάρυ κατείχε σημαντική θέση στην ασιατική ιατρική για αιώνες, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του καρυκεύματος. Εικάζουν όμως ότι σχετίζονται με τα γονίδια που προκαλούν τη διόγκωση και τον τραυματισμό των καρδιακών μυών.

Για τους λάτρεις των πικάντικων πιάτων ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, καθώς οι ευεργετικές ιδιότητες του μπαχαρικού δεν πολλαπλασιάζονται ανάλογα με τις μερίδες που καταναλώνει κάποιος, επειδή, αν το πιάτο είναι πλούσιο σε λιπαρά, η βλάβη που προκαλείται από αυτά εξουδετερώνει τα οφέλη από το κάρυ.