Η γυμναστική είναι η ιδανική λύση για το αίσθημα της συνεχούς κούρασης. Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τακτική άσκηση έχει ταυτόχρονα τονωτική και χαλαρωτική δράση.
Έρευνα του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια έδειξε ότι η άσκηση χαμηλής έντασης, όπως για παράδειγμα το περπάτημα, μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα ενεργητικότητας κατά 20% και να μειώσει την κούραση κατά 65%.

Όπως γράφει η επιστημονικό επιθεώρηση «Psychotherapy and Psychosomatics» στη μελέτη συμμετείχαν 36 ενήλικες οι οποίοι δεν γυμνάζονταν συστηματικά, και δήλωναν πως αισθάνονταν διαρκώς κουρασμένοι.

Οι ειδικοί χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες: στην πρώτη οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν δυναμική άσκηση σε ποδήλατο, τρεις φορές την εβδομάδα επί έξι εβδομάδες, στην δεύτερη μειωνόταν απλώς η ένταση της άσκησης, ενώ στην τρίτη ομάδα οι συμμετέχοντες δεν ακολουθούσαν κανένα απολύτως πρόγραμμα.

Στο τέλος του πειράματος παρατήρησαν ότι όσοι ακολουθούσαν το πρόγραμμα χαμηλότερης έντασης εμφάνιζαν κατά 20% μεγαλύτερη ενεργητικότητα και ευεξία από εκείνους που δεν γυμνάζονταν καθόλου. Προς μεγάλοι τους κατάπληξη όμως οι επιστήμονες ήρθαν αντιμέτωποι με το εξής παράδοξο: η ομάδα χαμηλής έντασης έδειχνε να καταπολεμά πιο αποτελεσματικά το αίσθημα της μόνιμης κούρασης σε σχέση με την ομάδα υψηλής έντασης.

Αυτό, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές φορές η υπερπροσπάθεια στη σωματική άσκηση κρατά τον οργανισμό σε υπερένταση με αποτέλεσμα ο ύπνος να γίνεται προβληματικός και ο οργανισμός να μην ξεκουράζεται.