Το μυστήριο γύρω από την μαγεία της έλξης προσπάθησαν να ξετυλίξουν αμερικανοί επιστήμονες. Διαπίστωσαν λοιπόν, πως τελικά η συμμετρία είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκτίμηση ενός προσώπου ως «όμορφο».

Στην μελέτη του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα συμμετείχαν συνολικά 36 εθελοντές, 18 άνδρες και 18 γυναίκες, από τους οποίους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν 420 φωτογραφίες προσώπων. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν και τα πορτρέτα 32 διασημοτήτων.

Βάσει των αποτελεσμάτων, όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Pattern Recognition», πιο θελκτικές θεωρούνται οι γυναίκες με μικρότερο πηγούνι και μύτη, και με μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των ματιών τους. Επίσης, όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, τα σαρκώδη χείλη έδειξαν να εκτοπίζονται από τα λεπτότερα χείλη. Αντίθετα για τους άνδρες, η συμμετρία των χειλιών και της μύτης θεωρούνται στοιχεία γοητείας.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο αυστηροί κριτές ενώ οι άνδρες έδειχναν μεγαλύτερη γενναιοδωρία στην βαθμολόγησή τους. Από τους διάσημους πιο όμορφη ανακηρύχθηκε η Μεγκ Ράϊαν με 8,4 στα 10, ενώ μετά ακολουθούσαν η Μπρίτνεϋ Σπίαρς με 8,36, ο Ροκ Χάτσον με 7,8, ο Κιάνου Ριβς με 7,3, ο Τζουντ Λο με 7,17 και η Γκρέτα Γκάρμπο με 7.

Πολλοί επιστήμονες βέβαια, σπεύδουν να αντικρούσουν την έρευνα δηλώνοντας πως πολλές φορές η κρίση μας γύρω από την ομορφιά επηρεάζεται από τα βιώματά μας. Για παράδειγμα, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να θεωρούμε ελκυστικά τα χαρακτηριστικά των γονιών μας ή άλλων οικείων μας προσώπων, ενώ ως προς τις γυναίκες ο εμμηνορροϊκός κύκλος πολλές φορές παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο ελκυστικούς βρίσκουν τους γύρω τους.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: