Τη γυναικεία γονιμότητα επηρεάζει η λήψη του γνωστού φαρμάκου για τον καρκίνο Gleevec, όπως υποστηρίζουν έλληνες επιστήμονες του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ.

Αν και μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία δρουν αρνητικά στη γονιμότητα, λίγα ήταν γνωστά για τα φάρμακα όπως το Gleevec που λαμβάνονται σε πιο στοχευμένες θεραπείες. Ο δρ. Κωνσταντίνος Χριστόπουλος και οι συνεργάτες του αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine» την περίπτωση μιας 30χρονης η οποία έπασχε από χρόνια μυελοειδή λευχαιμία.

Για μια διετία, άρχισε να λαμβάνει το φάρμακο σε δόσεις των 400 mg, ενώ στην πορεία αυξήθηκαν στα 600 mg. Έξι μήνες μετά την αύξηση, εμφάνισε διαταραχές στην έμμηνο ρύση της η οποία λίγο αργότερα διακόπηκε εντελώς. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στη συνέχεια έδειξαν ότι αυτό οφειλόταν στην υπερβολική μείωση των ωαρίων της.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο φάρμακο συνδέεται με την υπογονιμότητα. Σύμφωνα με την επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», το 2004 είχε αναφερθεί άλλη μια περίπτωση ενός άνδρα ο οποίος είχε επίσης εμφανίσει προβλήματα γονιμότητας.