Βάζοντας τις πατάτες σε νερό πριν το τηγάνισμα μειώνετε σημαντικά τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου, της καρκινογόνας ουσίας που δημιουργείται όταν το άμυλο εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες.


Νέα έρευνα της βρετανικής εταιρείας έρευνας τροφίμων «Leatherhead Food International» έδειξε πως , αφήνοντας τις πατάτες μέσα σε νερό, τα επίπεδα ακρυλαμιδίου μπορεί να μειωθούν μέχρι και κατά 50%.


Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of the Science of Food and Agriculture», οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορους χρόνους: τοποθέτησαν τις πατάτες σε νερό, όπου και τις άφησαν για διάστημα από 30 έως 120 λεπτά. Παρατήρησαν λοιπόν πως μετά το τηγάνισμα τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου στις ελαφρά τηγανισμένες πατάτες είχαν μειωθεί κατά 23%, 38% ή ακόμα και 48%.


Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο τηγάνισμα ή ακόμα και στο ψήσιμο, καθώς όπως επισημαίνουν, οι τροφές θα πρέπει να έχουν χρυσαφένιο χρώμα και όχι καφέ αφού μαγειρευτούν.