Με μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού κατά 20% φαίνεται πως συνδέεται η γνωστή σε όλους μας ασπιρίνη, όπως έδειξε μεγάλη βρετανική έρευνα.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «International Journal of Clinical Practice», η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς των νοσοκομείων Guy and St. Thomas.

Μελετώντας τα δεδομένα δυο μεγάλων ερευνών που αφορούσαν σε 27 χιλιάδες γυναίκες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη, όπως και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, προσφέρουν μερική προστασία κατά του καρκίνου.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο ογκολόγος και επικεφαλής της έρευνας Ίαν Φέντιμαν, η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει ακόμα και γυναίκες που έχουν ήδη νοσήσει, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα της θεραπείας που ακολουθούν.

Υπογραμμίζει ωστόσο πως η ευεργετική δράση του φαρμάκου δεν ισχύει για τις γυναίκες που φέρουν γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Μέχρι στιγμής οι ερευνητές τονίζουν ότι η λήψη των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή.

«Όπως ακριβώς με κάθε άλλο φάρμακο, η μακροχρόνια και βαριά λήψη ασπιρίνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες, όπως για παράδειγμα το έλκος στομάχου», αναφέρει η δρ. Κατ Άρνι, ερευνήτρια του Βρετανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (Cancer Research UK). Και συμπληρώνει πως όσο ακίνδυνη και αν (εσφαλμένα) νομίζουμε ότι είναι, παρόλα αυτά η ασπιρίνη και τα άλλα φάρμακα τέτοιου τύπου δεν θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά και σε μεγάλη δοσολογία χωρίς την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.