Οι ακτινογραφίες χαμηλής ακτινοβολίας είναι πλέον γεγονός, χάρη σε ένα καινοτόμο μηχάνημα της Toshiba που «δρα» σε κλάσματα δευτερολέπτου!

Ήδη οι ειδικοί έχουν περιορίσει την χρήση αξονικών τομογραφιών σε ασθενείς που πάσχουν από συγκεκριμένες νόσους καθώς η έκθεσή τους σε αυξημένη ακτινοβολία εγκυμονεί κινδύνους μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου.

Tώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν γιατί τo νέο μηχάνημα έχει τη δυνατότητα λήψης ακτινογραφιών ολόκληρων οργάνων με μεγάλη ακρίβεια σε μόλις 1/3 του δευτερολέπτου μειώνοντας έτσι δραστικά την ακτινοβολία στην οποία εκτίθεται ο εξεταζόμενος.

Για την κατασκευή της πρωτοποριακής συσκευής χρειάστηκαν συνολικά 10 χρόνια και 327 εκατομμύρια ευρώ. Οι ειδικοί εκτιμούν πως με την βοήθεια της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα μπορούν ακόμη και τα άτομα «υψηλού κινδύνου», τα οποία μέχρι τώρα απέφευγαν τις ακτινογραφίες, να υποβάλλονται στις απαιτούμενες εξετάσεις χωρίς πρόβλημα για την υγεία τους.

Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους 5,000 εξεταζόμενους που υποβάλλονται στην διαδικασία της αξονικής τομογραφίας αναπτύσσει καρκίνο λόγω της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται.