To κόκκινο χρώμα στην εμφάνιση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με τη δυναμική της και την καλή της απόδοση, εκτιμούν βρετανοί επιστήμονες.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πλάϊμουθ και αναμένεται να δημοσιευθεί στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Sports Sciences», έδειξε ότι οι παίκτες που ντύνονται στα κόκκινα τείνουν να έχουν καλύτερη απόδοση στους αγώνες από οποιουσδήποτε άλλους.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί, όπως υποστηρίζουν, το χρώμα της φανέλας τους κάνει να φαίνονται πιο επιβλητικοί και επιθετικοί στο γήπεδο, με αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να μπαίνουν σε θέση άμυνας. Οι ειδικοί μελέτησαν την απόδοση 68 κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων διαφόρων χρωματισμών από το 1947 έως το 2003 και διαπίστωσαν ότι στο διάστημα αυτό οι «κόκκινοι» είχαν κερδίσει το πρωτάθλημα στο 60% των περιπτώσεων, συγκριτικά με τους «μπλε» που είχαν σηκώσει το κύπελλο στο 20%.

Παρατήρησαν ακόμα ότι η γενικότερη κατάταξη των ερυθρών ομάδων ήταν υψηλότερη από τις υπόλοιπες: εκείνες που έφεραν μπλε εμφάνιση έρχονταν δεύτερες, ενώ η λευκή, και η κίτρινη-πορτοκαλί ακολουθούσαν στη σειρά. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι στο ζωικό βασίλειο το κόκκινο χρώμα μεταφράζεται ως σεξουαλικό μήνυμα της κυριαρχίας του αρσενικού.