Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Nature», η μελέτη, που έγινε από το Τμήμα Επιστημών της Ζωής στο Εργαστήριο του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στο Μπέρκλεϊ, έδειξε ότι το γονίδιο SATB1 παράγει μια πρωτεΐνη-κλειδί για τις μεταστάσεις και για το λόγο αυτό θεωρείται από τους ειδικούς υπεύθυνο για την εξάπλωση των όγκων.

Μέσα από πειράματα σε ποντίκια, οι επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν μη επιθετικούς καρκίνους σε επιθετικούς προσθέτοντας την πρωτεΐνη SATB1. Διαπίστωσαν ακόμη, ότι μειώνοντάς την, είχαν τη δυνατότητα να «φρενάρουν» την ανάπτυξη των επιθετικών όγκων.

Παράλληλα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins εργάζονται για τη δημιουργία ενός νέου τεστ το οποίο θα προβλέπει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα μετεγχειρητικά.

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «New England Journal of Medicine», οι ειδικοί εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέταση θα ήταν απαραίτητη για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, καθώς παρατηρείται μεγάλη τάση επανόδου του μετά τις εγχειρήσεις.

Oι ειδικοί παρατήρησαν μεταλλάξεις τεσσάρων γονιδίων σε ασθενείς στους οποίους είχε επανεμφανισθεί η νόσος μέσα σε πέντε χρόνια μετά το χειρουργείο. Όπως υποστηρίζουν, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο σε νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση μιας από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου.