Ανακούφιση φαίνεται ότι αισθάνονται οι ασθενείς που αγνοούν ότι πάσχουν από Αλτσχάιμερ και το μαθαίνουν τελικά από τον γιατρό τους, όπως επισημαίνει αμερικανική έρευνα.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Journal of the American Geriatrics Society» η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σαιντ Λούις έδειξε ότι η διάγνωση μειώνει το άγχος και την κακή διάθεση των ασθενών και των συμβίων τους, ενώ παράλληλα τους ανακουφίζει καθώς καταλαβαίνουν τι ακριβώς τους συμβαίνει και πώς μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους.

Πολλές φορές οι γιατροί αποφεύγουν να πουν την αλήθεια στον ασθενή για να μην τον στενοχωρήσουν, εκτιμούν οι ερευνητές. Σφάλλουν όμως.

Μελετώντας την επίδραση που είχε η ανακοίνωση της διάγνωσης της νόσου στον ψυχισμό 90 ασθενών, παρατήρησαν ότι πολλοί από αυτούς ανακουφίζονταν, κάτι που αντανακλούσε θετικά και στα άτομα που τους φρόντιζαν.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι γιατροί δεν θα πρέπει να φοβούνται να ενημερώνουν τους ασθενείς για την κατάσταση της υγείας τους, ακόμα και αν πρόκειται για μια τέτοια διάγνωση.