Μια πρωτεΐνη-ρομποκόπ η οποία φαίνεται ότι μπορεί να αναστρέφει σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις, εντόπισαν αμερικανοί επιστήμονες.

Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Nature» που δημοσιεύει την έρευνα του Πανεπιστημίου της Γιούτα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ενεργοποιώντας την πρωτεΐνη Robo4, μπορούν να αναστρέψουν τις βλάβες των αιμοφόρων αγγείων που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και στην τύφλωση.

Οι ειδικοί είδαν ότι περιπτώσεις όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας ή η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, σχετίζονται άμεσα με προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία. Προχώρησαν λοιπόν σε πειράματα σε ποντίκια τα οποία έφεραν τα συμπτώματα αυτών των σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων.

Προς μεγάλη τους κατάπληξη, είδαν ότι ενεργοποιώντας τη συγκεκριμένη πρωτείνη μπορούσαν να προλάβουν την επιδείνωση της κατάστασης των τρωκτικών ή ακόμη και να την αναστρέψουν.

Αν και δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα κατά πόσο κάτι τέτοιο θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και στον άνθρωπο, παρόλα αυτά οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια καινοτομία η οποία, όπως εκτιμούν, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού φαρμάκου.