Όταν είμαστε νεαρά κορίτσια, παρηγορούμαστε με τη σκέψη ότι τα προβλήματα της νεανικής επιδερμίδας θα εξαφανιστούν όταν μεγαλώσουμε… Πράγματι, έτσι έγινε. Για λίγα χρόνια ήμασταν «καθαρές». Και να τώρα, που μπήκαμε αρκετές από εμάς στα 30, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τις πρώτες μας ρυτίδες, αλλά βλέπουμε να εμφανίζονται ξανά τα συμπτώματα της εφηβικής μας ηλικίας. Όμως, αυτά δεν ταιριάζουν καθόλου με την τωρινή μας εμφάνιση. Γιατί, ειλικρινά, δεν υπάρχει γυναίκα που να αισθάνεται ωραία, ακόμη και αν φοράει τα πιο όμορφα ρούχα της, όταν είναι αναγκασμένη να καλύψει έντεχνα με make-up το σπυράκι που έβγαλε στο μέτωπο. Τι μας συμβαίνει, λοιπόν, και πρέπει ξανά να «στριμώξουμε» στο ράφι με τα καλλυντικά μας και προϊόντα που απευθύνονται σε… έφηβες; Σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός από τις ορμονικές διαταραχές, τους εξωτερικούς παράγοντες, το αλκοόλ, το τσιγάρο και τις κακές διατροφικές συνήθειες, στις αιτίες γι’ αυτή την «επιστροφή» στην εφηβεία προστίθεται τελευταία και το καθημερινό στρες. Επειδή όμως κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του, απευθυνθήκαμε στο δερματολόγο κ. Ιωάννη Πέρο και στην αισθητικό κ. Τόνια Μελέα-Ζαγορίτη για να γνωρίσουμε πώς θα καταπολεμήσουμε καλύτερα την επανεμφάνιση των «εφηβικών παθημάτων».






Ακόμη κι ένα απλό σπυράκι μπορεί να δηλώνει μια σοβαρότερη πάθηση του δέρματος, π.χ. ακμή. Μόνες μας, όμως, είναι δύσκολο να κάνουμε διάγνωση και γι’ αυτό δεν ξεκινάμε καμία θεραπεία χωρίς να μιλήσουμε με το δερματολόγο μας. Η ακμή είναι μια νόσος του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου. Πρόκειται για έναν πόρο που ουσιαστικά συνδέεται με ένα σμηγματογόνο αδένα. Μέσω αυτού του πόρου, ο αδένας «βγάζει» το σμήγμα του στην επιφάνεια του δέρματος. Όταν όμως η είσοδος του πόρου είναι κλειστή, το σμήγμα δεν μπορεί να βγει προς τα έξω και δημιουργείται φλεγμονή από βακτήρια που οδηγεί σε σπυράκι. Τα σπυράκια συνήθως εμφανίζονται στο κέντρο του προσώπου, χαμηλά στο σημείο ανάμεσα στο στήθος και στην πλάτη. Μπορεί να είναι:
• Ήπια (άσπρα ή μαύρα στίγματα).
• Μέτρια (κόκκινες και κίτρινες κηλίδες).
• Βαριά (κυστική ακμή).
Η ακμή οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή λίπους στις μεικτές ή λιπαρές επιδερμίδες. Σχετίζεται όμως και με τα ανδρογόνα (τις ανδρικές ορμόνες), γι’ αυτό είναι πιο έντονη στα αγόρια, ενώ στις γυναίκες παρουσιάζει διακυμάνσεις που συμβαδίζουν με την περίοδο. Για την καταπολέμησή της, ο δερματολόγος μπορεί να προτείνει:|
• Φαρμακευτική κρέμα με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου. Θα βάλετε μια μικρή δόση πάνω στο σπυράκι για να μην «κάψει» το δέρμα, η οποία θα βοηθήσει να το εξουδετερώσετε.
• Προϊόντα που περιέχουν σαλικυλικό οξύ.
Ρετινοειδή.
Πίλινγκ.
Λέιζερ.






Τους βλέπετε κάθε μέρα στον καθρέφτη και σας ενοχλούν. Παρουσιάζονται συνήθως γύρω από τη μύτη και είναι πιο έντονοι στα λιπαρά δέρματα. Oι πόροι έχουν κληρονομικά αίτια. Αν είχαν οι γονείς σας, θα έχετε και εσείς. Οι πόροι είναι μια φυσική κατάσταση του δέρματος και ανάλογα με τους εξωτερικούς ή εσωτερικούς παράγοντες, διαστέλλονται ή συστέλλονται. Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι όσο μεγαλώνουμε εμείς, τόσο μεγαλύτεροι φαίνονται και αυτοί. Τα ευχάριστα νέα ότι υπάρχουν τρόποι να μειώσετε την εμφάνισή τους και να απαλύνετε την υφή του δέρματος. Το βασικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρείτε την επιδερμίδα του προσώπου σας πολύ καθαρή. Συγκεκριμένα:
• Να πλένεστε με τζελ ή σαπούνι το πρωί, για να απομακρύνονται οι τοξίνες που συσσωρεύονται στη διάρκεια της νύχτας. Προτιμήστε να είναι με ουδέτερο pΗ, για να μην προκαλέσετε ξηρότητα στο δέρμα, η οποία θα ερεθίσει τους σμηγματογόνους αδένες και θα αρχίσουν να υπερεκκρίνουν σμήγμα.
• Μην αμελείτε να κάνετε ντεμακιγιάζ με γαλάκτωμα και λοσιόν κάθε βράδυ. Τα γαλακτώματα έχουν γαλακτοποιητικούς παράγοντες, οι οποίοι διεισδύουν μέσα στους πόρους και καθαρίζουν πολύ καλά την επιδερμίδα. Ξεβγάζετε με άφθονο νερό και τελειώνετε με λοσιόν. Αν σας φαίνεται «βαρύ» το γαλάκτωμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και τις ειδικές λοσιόν που λέγονται λοσιόν ντεμακιγιάζ.
• Να κάνετε τακτικές επισκέψεις στον αισθητικό σας για καθαρισμό.






Είναι η φυσική συνέπεια του λιπαρού δέρματος. Σας χαλάει τη διάθεση, αλλά σκεφτείτε ότι σε αυτό τον τύπο δέρματος καθυστερούν να εμφανιστούν οι ρυτίδες και ότι με το πέρασμα του χρόνου το πρόβλημα θα μειώνεται, γιατί η επιδερμίδα σας θα γίνεται πιο ξηρή. Το θέμα όμως είναι τι κάνετε τώρα. Και σε αυτή την περίπτωση, ο καθαρισμός πρωί και βράδυ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και θα σας βοηθήσει σημαντικά.
• Χρησιμοποιήστε προϊόντα που είναι κατάλληλα για τις λιπαρές επιδερμίδες. Oι ειδικές συνθέσεις τους ρυθμίζουν την έκκριση του σμήγματος, ενώ πολλά προσφέρουν και αντιβακτηριδιακή προστασία.
• Μία με δύο φορές την εβδομάδα κάντε απολέπιση και περιποίηση με μάσκες στο σπίτι. Συνιστώνται αυτές που περιέχουν ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως ο άργιλος, που στεγνώνουν πάνω στο πρόσωπο.
• Αποφεύγετε βαριές κρέμες με λιπαρά συστατικά και κρεμώδη υφή. Διαλέξτε μία που να είναι σε υγρή μορφή.
• Χρησιμοποιήστε oil free make-up. Αρκετά από αυτά περιέχουν ταλκ στη σύνθεσή τους που βοηθάει στην απορρόφηση της λιπαρότητας.
• Καλό είναι να μη φοράτε κρέμα νυκτός, που μπορεί να μπλοκάρει τους πόρους του δέρματος, αλλά να κοιμάστε με καθαρό δέρμα.
• Να κάνετε τακτικά έναν επαγγελματικό καθαρισμό.
• Και μην ξεχνάτε ότι και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας, αποφεύγοντας τις τηγανητές τροφές.





Τα «εφηβικά κατάλοιπα» μπορεί να οφείλονται και στη λεγόμενη «acne cosmetica» ή «ακμή των καλλυντικών». Γι’ αυτό και όταν υπάρχει προδιάθεση, πρέπει να διαλέγετε προϊόντα που να αναγράφουν ότι είναι κατάλληλα για δέρματα ακμής και να αποφεύγετε όσα περιέχουν φυτικά έλαια ή βαζελίνη, που μπορεί να φράξουν τους πόρους.