Η μεγάλη περιφέρεια της κοιλιάς στην ηλικία των 40 ετών αυξάνει δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάϊμερ ή άλλης μορφής άνοιας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Επιστήμονες του Τμήματος Έρευνας του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, κατέγραψαν την περιφέρεια της κοιλιάς 6.583 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 36 έτη και παρατήρησαν τις αλλαγές που προκλήθηκαν όταν οι συμμετέχοντες έφτασαν στην ηλικία των 40-45 ετών.

Είδαν λοιπόν, ότι οι 1.049 από αυτούς, δηλαδή περίπου το 16% αντιμετώπιζαν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κάποιας μορφής άνοιας μέχρι την ηλικία των 70. Εκείνοι μάλιστα που ανήκαν στην ομάδα με τη μεγαλύτερη περιφέρεια, αντιμετώπιζαν περίπου τον τριπλάσιο κίνδυνο από ότι όσοι είχαν απλώς κοιλίτσα.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν παίζει τόσο ρόλο το βάρος κάποιου όσο η κατανομή του λίπους στο σώμα του. Για τον λόγο αυτό, οι μεσήλικες που «κουβαλούν» τα περιττά τους κιλά στην περιφέρεια της κοιλιάς εκτιμάται ότι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την μελλοντική εμφάνιση άνοιας, διαβήτη και καρδιαγγειακών νόσων.