Ένα μεγάλο βήμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία φαρμάκων νέας γενιάς για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, έκαναν δανοί επιστήμονες.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Nature», ερευνητές της φαρμακευτικής εταιρείας Santaris Pharma με έδρα στην Κοπεγχάγη, με τη βοήθεια ενός φαρμάκου κατάφεραν να σιγάσουν το RNA των κυττάρων – τον «αγγελιοφόρο» δηλαδή του DNA – αποτρέποντας έτσι την εξέλιξη νόσων.

Μέσα από πειράματα σε πιθήκους, οι ειδικοί σίγασαν τμήματα του μικροRNA-122 (που εντοπίζεται στα ηπατικά κύτταρα, υπεύθυνα για τον μεταβολισμό), επιτυγχάνοντας τελικώς την μείωση των επιπέδων χοληστερίνης των ζώων.

Καθημερινά επί πέντε ημέρες οι πίθηκοι λάμβαναν τρεις δόσεις φαρμάκου. Μετά την πάροδο του συγκεκριμένου διαστήματος, οι ειδικοί παρατήρησαν πτώση 30% στη χοληστερόλη, αποτέλεσμα που διήρκησε συνολικά τρεις εβδομάδες.

Οι παρενέργειες της τεχνικής αυτής, παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστες. Παρόλα αυτά, η ομάδα των δανών επιστημόνων έχει θέσει ήδη ως επόμενο, άμεσο στόχο την δημιουργία μιας θεραπείας κατά της ηπατίτιδας C (που επίσης ρυθμίζεται από το μικροRNA-122).

Επιπλέον εκτιμούν ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε μελλοντικά να εφαρμοσθεί και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αρκετών τύπων καρκίνου, καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης.