Η έκθεση μας σε χαμηλό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας φαίνεται πως συνδέεται με την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζον Μουρς παρατήρησαν ότι ο τεχνητός φωτισμός μπορεί να μεταβάλει την ομαλή λειτουργία του βιολογικού μας ρολογιού, δημιουργώντας έτσι μια φυσική κατάσταση μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος κατά την πρωινή άσκηση.
Στην έρευνα συμμετείχαν 6 υγιείς άνδρες οι οποίοι, χωρισμένοι σε δύο ομάδες, έκαναν διάδρομο επί 40 λεπτά, στις 7 το πρωί κάθε μέρα: στη μία ομάδα οι άνδρες είχαν εκτεθεί σε δυνατό φως το προηγούμενο βράδυ από τις 11 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα και παρέμειναν σε χαμηλό φωτισμό από τις 6 π.μ. μέχρι τις 7 π.μ. Στη δεύτερη ομάδα, οι εθελοντές είχαν αντίθετα εκτεθεί σε χαμηλό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε δυνατό φως κατά τις πρωινές ώρες.
Τα συγκεκριμένα ευρήματα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Sports Medicine» είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρωινή προπόνηση αθλητών ειδικά το καλοκαίρι, όταν η ζέστη είναι ανυπόφορη. Τα στοιχεία αυτά της έρευνας θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολλούς αθλητές που θα λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και θα χρειαστεί να διαγωνιστούν νωρίς το πρωί.
Παράλληλα, αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε φως γαλάζιων led μπορεί να αποβεί σωτήρια για τους επαγγελματίες οδηγούς, μειώνοντας την πιθανότητα των νυχτερινών ατυχημάτων που οφείλονται στην υπνηλία. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως παρατήρησαν οι ειδικοί του Πολυτεχνικού Ινστιτούτου Rensselaer στη Νέα Υόρκη, το φως που εκπέμπουν οι γαλάζιες φωτοδίοδοι μπορεί να «ξεγελά» τον ανθρώπινο εγκέφαλο ότι είναι μέρα, ρυθμίζοντας εκ νέου το βιολογικό ρολόι και μειώνοντας την αίσθηση της νύστας.
Το φως ρυθμίζει θερμοκρασία και νύστα!
Η έκθεση μας σε χαμηλό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας φαίνεται πως συνδέεται με την πτώση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με βρετανική έρευνα.