Το πολλά υποσχόμενο χάπι Lotrel το οποίο σε έρευνες έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 20%, παρουσιάσθηκε στο Ετήσιο Συνέδριο Καρδιολογίας που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Σικάγο.

Πρόκειται για χάπι της Novartis που συνδυάζει δύο αντιυπερτασικά φάρμακα: έναν αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και έναν αναστολέα των διαύλων ασβεστίου.

Κλινικές δοκιμές σε 10.700 εθελοντές οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από τη Novartis, έδειξαν ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγούνταν το χάπι είχαν κατά 20% λιγότερα εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια σε σχέση με όσους έπαιρναν συνδυασμό φαρμάκων που περιείχαν μόνο το ένζυμο ACE και διουρητικών.

Τα εντυπωσιακά αυτά ευρήματα οδήγησαν στην πρόωρη διακοπή των δοκιμών. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα αλλάξουν τον τρόπο αντιμετώπισης της υπέρτασης.

Παράλληλα, στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν νέες οδηγίες για την ανάνηψη: οι καρδιολόγοι συνιστούν μόνο πιέσεις στο κέντρο του στήθους, αποφεύγοντας το κομμάτι της τεχνητής αναπνοής. Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο ότι οι πιέσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 100 το λεπτό.