Στον εγκέφαλο καταλήγει το μπότοξ. Αυτό ισχυρίζονται ιταλοί επιστήμονες οι οποίοι διαπίστωσαν ότι το θαυματουργό φάρμακο που «σιδερώνει» τις ρυτίδες ταξιδεύει μέσα στα νεύρα!

Όπως γράφει το επιστημονικό έντυπο «Journal of Neuroscience», σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών της Ιταλίας διαπίστωσαν ότι η βοτουλινική τοξίνη «μεταναστεύει» μέσα στα νεύρα και φτάνει μέχρι τον εγκέφαλο, όπου διασπά πρωτεΐνες προκαλώντας βλάβες στους νευρώνες.

Αν και μέχρι τώρα οι ειδικοί δεν γνώριζαν ότι η τοξίνη μπορούσε να μετακινηθεί, ωστόσο παρατήρησαν ότι τρεις μέρες μετά την ένεση του φαρμάκου στους μύες με τους οποίους τα τρωκτικά κινούν τα μουστάκια τους, ένα μικρό μέρος της τοξίνης είχε ήδη φτάσει στον εγκέφαλο.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί σπεύδουν να καθησυχάσουν το κοινό, υποστηρίζοντας πως η μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου παραμένει στο σημείο όπου γίνεται η ένεση και μόνο ένα μικρό μέρος του μετακινείται.

Θεωρούν μάλιστα σχεδόν απίθανο να προκαλεί ζημιά στον ανθρώπινο εγκέφαλο η ελάχιστη ποσότητα που μπορεί να φτάνει σε αυτόν, δεδομένου ότι η ποσότητα που χρησιμοποιείται στις θεραπείες μπότοξ είναι πολύ μικρότερη.