Ένα νέο, εύκολο και γρήγορο τεστ μπορεί να εντοπίσει κατά πόσο το αίμα της μητέρας και του εμβρύου είναι συμβατά, γλιτώνοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες από την διαδικασία υποβολής τους σε επώδυνη θεραπεία.

Η νέα εξέταση που διαμόρφωσαν οι επιστήμονες του Κέντρου για το Αίμα και τις Μεταμοσχεύσεις του βρετανικού συστήματος υγείας, δείχνει την ομάδα αίματος Rhesus (RhD) του παιδιού.

Σε περίπτωση λοιπόν που ένα μωρό έχει ρέζους θετικό σε αντίθεση με τη μητέρα του (με ρέζους αρνητικό), αυτομάτως η ίδια απαλλάσσεται από την ειδική θεραπεία με ενέσεις αντισωμάτων που θα έπρεπε να ακολουθήσει.

Εκτός των άλλων, η εξέταση προστατεύει ακόμα από τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό της ηπατίτιδας C, που ενέχουν οι ενέσεις επειδή προέρχονται από προϊόντα αίματος.

Το τεστ, το οποίο αναμένεται να διατεθεί ευρέως μέσα στο 2009, θα μπορεί να γίνει κατά την επίσκεψη της εγκύου στο γιατρό κατά την 28η εβδομάδα της κυήσεως, με τη λήψη DNA του εμβρύου μέσω του αίματος. Όπως έχει παρατηρηθεί μάλιστα, η εξέταση έχει ακρίβεια της τάξεως του 96%.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να δουν κατά πόσο το τεστ ομάδας αίματος ρέζους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα πρώτα κιόλας στάδια της εγκυμοσύνης.