Οι υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τους θανάτους από καρκίνο κατά το ήμισυ, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society).

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, 10 απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να ελαττώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου:
1. Το τσιγάρο και όλα τα συναφή προϊόντα καπνού θα πρέπει να αποφεύγονται. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καπνιστές που θέλουν να το κόψουν να μην το βάζουν κάτω εύκολα και να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για να απαλλαγούν από την βλαβερή αυτή συνήθεια.
2. Η τακτική εξέταση για καρκίνο του εντέρου, του μαστού, του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος, όπως αναφέρουν, μπορεί να είναι σωτήρια, καθώς η έγκαιρη διάγνωσή του αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.
3. Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που κατά τους ειδικούς αντιστοιχεί σε δύο ποτά ημερησίως για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες.
4. Το δέρμα θα πρέπει να προστατεύεται όσο γίνεται από την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζεται αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας SPF 30 και άνω.
5. Η φυσική άσκηση είναι πολύ σημαντική. Ακόμη και απλές δραστηριότητες όπως το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία και ο χορός μπορούν να δυναμώσουν την καρδιά, βελτιώνοντας έτσι την υγεία.
6. Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) θα πρέπει να διατηρείται γύρω στο 25 ή κάτω από αυτό, δηλαδή να μην υπάρχει παχυσαρκία.
7. Η ορμονοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται κυρίως γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται. Ακόμη και αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη λήψης ορμονών, αυτή θα πρέπει να περιορίζεται σε διάστημα μικρότερο των πέντε ετών.
8. Θα πρέπει πάντοτε να ακολουθούνται οι ιατρικές συστάσεις σχετικά με τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου.
9. Η έκθεση σε ραδιενεργούς ή χημικές καρκινογόνες ουσίες θα πρέπει να αποφεύγεται.
10. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία κατά της νόσου παίζει η διατροφή. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θα πρέπει να περιορίζεται σε περίπου 110 γρ. ημερησίως, ενώ τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα και τα αλλαντικά θα πρέπει να αποφεύγονται.
Επιπλέον, το ιδανικό διαιτολόγιο θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων καθημερινά ενώ με μέτρο θα πρέπει να γίνεται και η κατανάλωση χυμών, ζάχαρης και λευκού ψωμιού.