Σύντομα αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας το πρώτο αιματολογικό τεστ το οποίο θα μπορεί να εντοπίζει τις νόσους Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και Lou Gehring (νόσος των κινητικών νευρώνων)!

Πρόκειται για την NuroPro, την αιματολογική εξέταση που δοκιμάζεται ταυτόχρονα από Έλληνες και αμερικανούς ερευνητές. Συγκεκριμένα, η ομάδα της κ. Κατερίνας Μαρκοπούλου, επίκουρου καθηγήτριας Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρακολουθεί 40 ασθενείς των οποίων τα δείγματα αίματος έχουν ήδη αποσταλεί στα εργαστήρια της παρασκευάστριας εταιρείας Power 3, στο Τέξας των ΗΠΑ. Για την ολοκλήρωση της δοκιμής από ελληνικής πλευράς ωστόσο, απαιτείται η συλλογή άλλων 60 δειγμάτων.

Μάλιστα η κ. Μαρκοπούλου εκτιμά ότι η ακρίβεια του τεστ αγγίζει περίπου το 90%. Μια τέτοια εξέταση, κατά την ίδια, θα μπορούσε να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των νόσων πριν ακόμη από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Αν οι κλινικές δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, το καινοτόμο τεστ δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσει στη χώρα μας προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.