Πειραματική καραμέλα που εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος και περιορίζει την τερηδόνα κατά 62% σχεδίασαν αμερικανοί ερευνητές.

Οι ειδικοί της Οδοντιατρικής Σχολής του αμερικανικού Πανεπιστημίου Stony Brooks δοκίμασαν την καραμέλα BasicMints που περιέχει την ουσίας CaviSat σε 200 παιδιά στη Βενεζουέλα ηλικίας 10-11 ετών, τα οποία βρίσκονταν στο στάδιο της ανανέωσης των δοντιών τους.

Η διαφορά αυτή της καραμέλας από αντίστοιχες προσπάθειες στο παρελθόν είναι ότι δρα μέσω του σάλιου. Τα μισά από τα παιδιά έτρωγαν μια καραμέλα το πρωί και μια το βράδυ, ενώ τα υπόλοιπα 100 περιορίσθηκαν στο βούρτσισμα των δοντιών τους δύο φορές την ημέρα. Μετά 12 μήνες διαπίστωσαν, όπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Dentistry, ότι τα παιδιά που έτρωγαν BasicMints είχαν κατά 61,7% λιγότερη τερηδόνα από εκείνα που ακολουθούσαν τον παραδοσιακό τρόπο καθαρισμού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καραμέλα έχει κολλώδη υφή ώστε να προσκολλάται στα πίσω δόντια, όπου και εμφανίζεται συχνότερα η τερηδόνα στα παιδιά. Εάν δοθεί έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, οι δοκιμές θα συνεχισθούν και στις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται σε λίγα χρόνια η «θαυματουργή» καραμέλα να κυκλοφορήσει και στην αγορά.