Απλές ασκήσεις γιόγκα ενισχύουν την όρθια στάση του σώματος, χαρίζουν έως και ένα εκατοστό ύψος αλλά και αυτοπεποίθηση, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Πρόκειται για μια έρευνα του Πανεπιστημίου Τέμπλ της Φιλαδέλφειας, στην οποία μετείχαν 24 γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι ερευνητές ενέταξαν τις συμμετέχουσες σε ομάδες γιόγκα διάρκειας μιας ώρας και 30 λεπτών, δύο φορές την εβδομάδα.

Μετά τη λήξη του προγράμματος, οι γυναίκες μπορούσαν να περπατούν πιο γρήγορα, είχαν μεγαλύτερο διασκελισμό και είχαν την ικανότητα να στέκονται περισσότερη ώρα σε κάθε πόδι ξεχωριστά χωρίς να χάνουν την ισορροπία τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ η ισορροπία τους είχε βελτιωθεί. Συγκεκριμένα, διαπίστωσαν ότι μετά τα μαθήματα γιόγκα το περπάτημά τους είχε αποκτήσει σταθερότητα καθώς γινόταν σωστότερη κατανομή του βάρους τους στα πέλματα.

Τα μαθήματα γιόγκα κατά τους ειδικούς, μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να μειώσουν τα οικιακά ατυχήματα, όπως για παράδειγμα οι πτώσεις που σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας ή αποβαίνουν ακόμη και μοιραίες.