Με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνδέεται η κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα.

Πρόκειται για μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, στην οποία οι ειδικοί προχώρησαν στην ανάλυση στοιχείων 184.000 γυναικών. Παρατήρησαν λοιπόν ότι οι γυναίκες εκείνες που κατανάλωναν ένα με δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα αντιμετώπιζαν κατά 32% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης όγκου, ενώ εκείνες που αύξαναν τον αριθμό των ημερήσιων ποτών στα τρία με πέντε, εκτόξευαν τις πιθανότητες αυτές στο 51%.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το είδος των αλκοολούχων ποτών δεν παίζει κανέναν ρόλο, καθώς ο κίνδυνος παραμένει ο ίδιος. Τα συγκεκριμένα ευρήματα ενισχύουν τη θεωρία ότι το αλκοόλ επεμβαίνει στον μεταβολισμό των οιστρογόνων αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο.

Ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό τους αλλάζοντας τις καθημερινές τους συνήθειες.

Παράλληλα, ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Brook Army στο Τέξας ανέπτυξαν ένα πειραματικό εμβόλιο το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Το NeuVax, όπως έχει ονομασθεί, αναμένεται τώρα να δοκιμασθεί και εάν τα αποτελέσματα των ερευνών που θα ακολουθήσουν είναι εξίσου ικανοποιητικά τότε θα ίσως μιλάμε για μια νέα σελίδα στην ιστορία της αντιμετώπισης της νόσου.