Ένα αποτελεσματικό χάπι κατά της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας που προσφέρει ανακούφιση τόσο στους ασθενείς όσο και στους συμβίους τους που υποφέρουν από το ροχαλητό τους, δημιούργησαν οι επιστήμονες.

Πρόκειται για το φάρμακο BGC20-0166 που ανέπτυξαν οι ειδικοί της φαρμακευτικής εταιρείας BTG και ανακουφίζει όσους πάσχουν από υπνική άπνοια, την διακοπή δηλαδή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου που προκαλεί κόπωση και ατονία στους ασθενείς.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν συνολικά 39 ασθενείς. Για διάστημα 28 ημερών, σε ορισμένους από αυτούς χορηγήθηκε το μαγικό χάπι ενώ κάποιοι άλλοι πήραν ψευδοφάρμακα.

Κατά το τέλος της δοκιμής, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι το χάπι είχε μειώσει τα συμπτώματα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας κατά 40%, ενώ η κατάσταση των ασθενών που λάμβαναν ενισχυμένη δόση εμφάνισε βελτίωση κατά 50%. Όπως τονίζουν μάλιστα οι επιστήμονες το φάρμακο δεν έδειξε να προκαλεί παρενέργειες στους συμμετέχοντες.

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους 20 άνδρες μέσης ηλικίας και μια στις 50 γυναίκες πάσχουν από σοβαρή μορφή της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Αυτό συμβαίνει όταν η ροή του αέρα του άνω αεραγωγού διακόπτεται λόγω της υπερβολικής χαλάρωσης των μυών του φάρυγγα και της γλώσσας.