Στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων οδηγεί η διατροφή που περιορίζει το κρέας και είναι πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, επισημαίνουν οι ειδικοί.


Η αμερικανική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 88.000 νοσοκόμες οι οποίες χωρίστηκαν σε ομάδες ακολουθώντας συγκεκριμένους διατροφικούς κανόνες.


Περίπου το 20% εκείνων που έκαναν τη δίαιτα των υπερτασικών –η οποία ακολουθείται κυρίως από ασθενείς με υπέρταση για τη μείωση της πίεσης – και απέφευγαν το κρέας αντιμετώπιζαν κατά 24% χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό επεισόδιο, ενώ και ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειώνονταν κατά 18%.


Η συγκεκριμένη διατροφή, γνωστή και ως DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων ενώ η πρωτεΐνη του κρέατος αντικαθίσταται από άφθονους ξηρούς καρπούς, όσπρια, σπόρους και σιτηρά.