Τα επίπεδα τεστοστερόνης ευθύνονται για τα υψηλά κέρδη του χρηματιστηρίου, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ κατέγραψαν τα επίπεδα τεστοστερόνης των χρηματιστών του City του Λονδίνου και διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερα ήταν αυτά τόσο περισσότερο έτειναν οι χρηματιστές να ρισκάρουν, αποφέροντας στις πλείστες των περιπτώσεων μεγάλα κέρδη.

Αυτό όπως ισχυρίζονται οφείλεται στο γεγονός ότι τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης προσδίδουν στους χρηματιστές μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Εκεί αποδίδουν άλλωστε και τις «φούσκες» του χρηματιστηρίου, καθώς η υπερβολική έκκριση της ορμόνης μπορεί να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες και παράλογες επιλογές.

Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, εξηγούν οι επιστήμονες, καθώς ενισχύει την επιφυλακτικότητα και την αδράνεια. Φαίνεται πως τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται μαζί με τη ρευστότητα των αγορών, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τις πτωτικές τάσεις των χρηματιστηρίων.

Διαπίστωσαν ακόμη ότι οι χρηματιστές είχαν αυξημένη τεστοστερόνη κατά τις πρωινές ώρες, όταν και καταγράφονταν τα μεγαλύτερα κέρδη. Τα επίπεδα κορτιζόλης πάλι έδειξαν να ανεβαίνουν όταν οι αγορές ήταν πιο ευμετάβλητες και ανακοινώνονταν νέα οικονομικά στοιχεία.

Τέλος οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μεγάλη πίεση σε συνδυασμό με το υπερβολικά μικρό χρονικό διάστημα για την λήψη αποφάσεων, έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στις τελικές επιλογές των χρηματιστών, κάτι που επηρεάζει άμεσα τόσο τους ίδιους όσο και την αγορά.