Με πρόωρη εφηβεία και καρκίνο συνδέεται χημική ουσία που εντοπίζεται σε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών αλλά και σε πλαστικά μπιμπερό.

Τα ευρήματα ανήκουν στο Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ, το οποίο υπάγεται στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της χώρας.

Βάσει αυτών, αμερικανοί ειδικοί απηύθυναν έκκληση στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επανεξετάσει τη χρήση της ουσίας βισφενόλη Α σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται από μικρά παιδιά.

Πρόκειται για την ουσία η οποία εκτός από τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού, χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά μπιμπερό και το εσωτερικό συσκευασιών βρεφικών τροφών.

Σύμφωνα μάλιστα με τις τελευταίες έρευνες σε ποντίκια, η βισφενόλη Α έδειξε να συνδέεται με την ανάπτυξη προκαρκινικών αλλοιώσεων στον μαστό και τον προστάτη, όπως επίσης και με πρόωρη εφηβεία – ιδιαίτερα στα θηλυκά ποντίκια.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως υποστηρίζουν, βάσει των υπαρχόντων στοιχείων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει βλαπτική επίδραση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού.