Από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και συνεπώς τον καρκίνο του δέρματος δείχνει να προστατεύει η καφεΐνη, όπως διαπίστωσαν αμερικανοί ερευνητές σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια.

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου του Νιου Τζέρσεϊ που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Research», οι επιστήμονες χορηγούσαν καφεΐνη στα ποντίκια μέσω του νερού τους για ένα διάστημα 1-2 εβδομάδων – κάτι που στον άνθρωπο αντιστοιχεί σε 3-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα – πριν τα εκθέσουν τελικώς σε υπεριώδη ακτινοβολία (UVB).

Παρατήρησαν λοιπόν, ότι η καφεΐνη δρούσε ως αντηλιακό προστατεύοντας το δέρμα των τρωκτικών. Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί, η συγκεκριμένη ουσία ενεργοποιεί τον μηχανισμό αποβολής των δερματικών κυττάρων που έχουν υποστεί βλάβη στο DNA τους, λόγω της ακτινοβολίας.

Όταν μάλιστα οι ερευνητές ξεκίνησαν εκθέτοντας πρώτα τα ποντίκια σε υπεριώδη ακτινοβολία και μετά προχώρησαν στην εφαρμογή μιας κρέμας με καφεΐνη στο δέρμα τους, παρατήρησαν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.

Τα ευρήματα αυτά, όπως εκτιμούν, έχουν τεράστια σημασία για τον άνθρωπο καθώς θα συμβάλλουν στη δημιουργία ασφαλέστερων αντηλιακών προϊόντων.