Το τσιγάρο ευθύνεται για την εμφάνιση ακμής στους καπνιστές και δη στις γυναίκες, υποστηρίζουν ιταλοί επιστήμονες. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δερματολογίας του Σαν Γκαλιάνο στη Ρώμη, παρατηρώντας την πορεία της κατάστασης του δέρματος μιας ομάδας καπνιστών, διαπίστωσαν ότι πράγματι η επιβλαβής συνήθεια συνδέεται με την εμφάνιση κλειστών πόρων και σπυριών.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «British Journal of Dermatology», οι γυναίκες καπνίστριες είναι πιο ευάλωτες στην ανάπτυξη της ακμής από τους άνδρες.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί μελέτησαν συνολικά 1,000 γυναίκες ηλικίας από 25 έως 50 ετών. Είδαν λοιπόν, ότι τα ποσοστά των καπνιστών που είχαν εμφανίσει ακμή εκτοξευόταν στο 42% σε σχέση με το 10% των μη καπνιστών.

Επιπλέον, παρατήρησαν ότι ο κίνδυνος επανεμφάνισης της ακμής σε όσες από τις συμμετέχουσες την είχαν ήδη αντιμετωπίσει κατά την εφηβεία τους, ήταν τετραπλάσιος από ό,τι στις υπόλοιπες. Παράλληλα, ερευνητές της φαρμακευτικής εταιρείας Summit Corporation με έδρα στην Οξφόρδη, ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν την θεραπεία κατά της ακμής.

Πρόκειται για το χάπι SMT D002, το οποίο όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, μειώνει το σμήγμα κατά 90%. Κατά τις πρώτες δοκιμές του φαρμάκου δεν κατεγράφησαν παρενέργειες. Η εταιρεία τώρα, στοχεύει στην άμεση μετατροπή του χαπιού σε κρέμα για ευκολότερη τοπική εφαρμογή.