Στην Ελλάδα η ισπανική κουζίνα αρχίζει να γίνεται μόδα τα τελευταία 3 χρόνια, «χτυπώντας» τη γαλλική και την ιταλική, αφήνοντας πίσω τη μεξικανική και την κινεζική, επισκιάζοντας ακόμα και τη νεότερη τάση του σούσι. Τα πρώτα tapas bars εμφανίζονται στην Αθήνα, προσπαθώντας να μιμηθούν το πετυχημένο ισπανικό μοντέλο: μικροί μεζέδες για να συνοδεύσουν μερικά ποτηράκια κρασί. Σκοπός δεν είναι να «σκάσει» κανείς από το φαγητό, αλλά να γευτεί πολλά πράγματα σε μικρές ποσότητες με διαφορετικούς τρόπους. Σε χώρους που ισορροπούν ανάμεσα στο μπαρ και το εστιατόριο, μπορείτε να βρείτε από tapas ζεστά ή κρύα, ψημένα ή άψητα, που να θυμίζουν κυρίως πιάτο (στη μίνι εκδοχή του), tapas «φτωχά» (με 1 φέτα τυρί και κάππαρη σε ένα ψωμάκι), μέχρι και απόλυτα gourmet γεύσεις! Πολύ κοντά στην ελληνική νοοτροπία των μεζεδοπωλείων, τα tapas bars εμπεριέχουν την έννοια της παρέας. Η ελληνική εκτέλεση παρ’ όλα αυτά διαφέρει. Oι… εγχώριες απαιτήσεις έχουν οδηγήσει στην προσθήκη κυρίως πιάτων, συχνά και άλλων μεσογειακών γεύσεων. Σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα tapas bars της Αθήνας και σας προκαλούμε να ανοίξετε τους γευστικούς σας ορίζοντες βρίσκοντας νέα στέκια!

Μια… γευστική αναδρομή στο παρελθόν
Tapas σημαίνει τάπα, πώμα. Η πρώτη τους εμφάνιση ήταν στις καντίνες έξω από τις αρένες που γίνονταν οι ταυρομαχίες, όπου το πλήθος ορμούσε διψασμένο για ένα ποτήρι χύμα κρασί. Επειδή όμως η περιοχή ήταν γεμάτη… μύγες, λόγω των ταύρων και των αλόγων, οι καντινιέρηδες είχαν βρει μια πρακτική λύση, που ήταν παράλληλα και κέρασμα προς τους πελάτες τους. Βούλωναν το μπουκάλι με το χύμα κρασί που σέρβιραν, χρησιμοποιώντας… μία ελιά, έτσι ώστε να μην πέσει μέσα καμιά μύγα! O τελευταίος της παρέας ήταν ο τυχερός, μιας και έτρωγε την «κερασμένη» ελιά! O αυξανόμενος, όμως, ανταγωνισμός άλλαξε τον τρόπο σερβιρίσματος του κρασιού. Oι καντινιέρηδες άρχισαν να ακουμπούν πάνω στα χείλη των πλαστικών ποτηριών, σαν καπάκι, μία λεπτή φέτα ψωμί και 1-2 ελιές, που σταδιακά εξελίχθηκαν σε μία φέτα του παραδοσιακού αλλαντικού jamόn, μία αντσούγια ή μία λακέρδα με λίγη κάππαρη. Μέσα στα επόμενα 100 χρόνια, τα tapas μετακόμισαν στο κέντρο της πόλης. Τα μεζεδάκια από το στόμιο του μπουκαλιού τοποθετούνται σε λαδόκολλα και μετά σε ένα μικρό πιάτο. «Κλέβουν» γεύσεις από γειτονικούς λαούς, «παίζουν» με τα υλικά και τους τρόπους σερβιρίσματος και γίνονται αγαπημένη συνήθεια μέσα και έξω από τα ισπανικά σύνορα.

Barceloneta
Κηφισίας 267, Κηφισιά, τηλ.: 210-80.13.448.
Μπαίνοντας στο «Barceloneta» νιώθετε ότι βρίσκεστε μέσα σε… γλυπτό. Και πράγματι είστε! Oλόκληρο το μαγαζί έχει σκαλιστεί στο χέρι, παραπέμποντας στον ονειρικό κόσμο του Gaud΄†. Παντού υπάρχουν καμπύλες – στα παράθυρα, στα βιτρό, στα τραπέζια και στις καρέκλες. Έτσι, ο μικρός χώρος γίνεται ζεστός και παρεΐστικος, ιδανικός ακόμα και για ένα γρήγορο ποτήρι κρασί μετά το γραφείο (ανοίγει καθημερινά στις 19.00). Από τα κρύα tapas επιλέξτε το ψωμάκι με μανιτάρια, jamόn και manchego (είδος ζαμπόν και τυρί) και μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το jamόn palmito (η καρδιά του φοίνικα τυλιγμένη σε jamόn), μια γεύση που δύσκολα περιγράφεται. Περάστε στα ζεστά tapas, επιλέγοντας φιλέτο μπακαλιάρου με πατάτες και σάλτσα pil-pil, παραγγέλνοντας αυθεντική paella με μελάνι σουπιάς, καραβίδες και σαφράν και φυσικά απολαμβάνοντας την αυθεντική καταλανική συνταγή: ρεβίθια με σπανάκι, μπέικον και ισπανικό τυρί. Συνοδεύστε τους μεζέδες σας επιλέγοντας από τη λίστα ισπανικών κρασιών, τα οποία σερβίρονται και σε ποτήρι. Μη φύγετε αν δεν δοκιμάσετε το τυπικό ισπανικό γλυκό churros, ένα είδος τηγανίτας που σερβίρεται με λιωμένη σοκολάτα και οι Ισπανοί το τρώνε στο δρόμο. Έτσι θα το φάτε και εσείς, βουτώντας το με τα χέρια στη σοκολάτα, ώστε να… γλείφετε και τα δάχτυλά σας!


O κ. Δημήτρης Τζουβάρας,
σεφ στο «Barceloneta», προτείνει:

Garbanzos, espinacas, queso y tocino Catalan
(Ρεβίθια με σπανάκι, μπέικον και ισπανικό τυρί)

ΥΛΙΚΑ:
•1 φλιτζάνι ρεβίθια •1 κουταλιά ελαιόλαδο •5 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα (ψιλοκομμένα) •150 γρ. μπέικον (σε κυβάκια) • 200 γρ. φρέσκο σπανάκι •1 φέτα (35 γρ.) ισπανικό τυρί cabrales •1/2 κουταλάκι πάπρικα (γλυκιά) • Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζετε τα ρεβίθια σε νερό να μουλιάσουν και την επόμενη μέρα τα στραγγίζετε και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 1 ώρα). •Σε κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει, προσθέτετε το μπέικον. •Το αφήνετε σε σιγανή φωτιά για 3΄ μέχρι να ροδίσει, σοτάρετε το κρεμμυδάκι και στο τέλος προσθέτετε το σπανάκι. •Ρίχνετε στην κατσαρόλα και τα ρεβίθια μαζί με το νερό του βρασίματος (να καλύπτει ίσα-ίσα τα ρεβίθια) και προσθέτετε πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. •Όταν τα ρεβίθια «πιουν» το νερό (περίπου 3΄), τα κατεβάζετε από τη φωτιά. •Τα τοποθετείτε σε ταψί, ακουμπάτε από πάνω το τυρί (μπορείτε να αντικαταστήσετε το cabrales με κεφαλογραβιέρα) και τα βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 2΄. •Σερβίρετε και γαρνίρετε με 1 πρέζα πάπρικα. •Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε και 1 φυλλαράκι κόλιανδρο.
TIP:
Το πιάτο συνδυάζεται ιδανικά με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.



Mi Sueňo
Ακαδημίας 30 και Λυκαβηττού, τηλ.: 210-36.16.271, Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή, Πολιτεία, τηλ.: 6941-699.280.
Το ημιυπόγειο στο Κολωνάκι, με τη λιτή διακόσμηση σε λευκές και μπεζ αποχρώσεις και κόκκινες πινελιές, σας μυεί στην ισπανική κουλτούρα σε τρεις διαφορετικούς χώρους: το μπαρ, το εστιατόριο και το kitchen-bar, όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τον τρόπο παρασκευής του φαγητού. Oι ήχοι ποικίλλουν από ισπανική pop μέχρι ρομαντική latin και μετά τις 23.30 το κέφι εκτοξεύεται με ρυθμούς χορευτικής latin, 70’s και 80’s, ενώ Παρασκευές και Σάββατα γίνονται διάφορα μουσικοχορευτικά events. Πρόσφατα άνοιξε τις πόρτες του και το «αδερφάκι» του «Mi Sue~no», στα βόρεια της πόλης. Από κρύα tapas δοκιμάστε το «Καπρίτσιο της Όλγας» (ένας «πύργος» από στρώσεις ντομάτας, κατσικίσιου τυριού και jamόn, περιχυμένος με ισπανικό σέρι) ή τον μαριναρισμένο τόνο σε ελαιόλαδο και σόγια. Ανάμεσα στα ζεστά tapas ξεχωρίζουν τα γεμιστά μύδια. Στα κυρίως πιάτα υπάρχουν πολλές επιλογές σε θαλασσινά ή κρεατικά, ενώ δεν λείπει και η κλασική paella σε διάφορες εκδοχές. Δοκιμάστε ένα από τα καλύτερα μοχίτο της Αθήνας και πριν φύγετε απολαύστε μια τάρτα Calabaza (τάρτα κολοκύθας με ζεστή σοκολάτα).


O κ. Γιάννης Κυρίτσης,
σεφ στο «Mi Sueňo», προτείνει:

Ναπολεόν από ντομάτα, κατσικίσιο τυρί και jamon με pedro ximεnes

ΥΛΙΚΑ:
1 ντομάτα σε ροδέλες • 2 ρο- δέλες κατσικίσιο τυρί (άσπρο, γαλλικό) •4 φέτες jamόn (ή προσούτο) •1 ποτηράκι του κρασιού Pedro Jimenes (ισπανικό σέρι) ή μαυροδάφνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βγάζετε το κατσικίσιο τυρί από το ψυγείο για 15-20΄, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. •Φτιάχνετε ένα «πυργάκι» με τα υλικά σε στρώσεις (π.χ. 1 ροδέλα ντομάτα, 2 φέτες jamόn, 1 φέτα τυρί κλπ.). •Ρίχνετε σε τηγάνι το σέρι ή τη μαυροδάφνη και το αφήνετε να σιγοβράζει για 5-10΄, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και το αλκοόλ. •Με το σιρόπι που δημιουργείται, περιχύνετε το «πυργάκι». •Το πιάτο σερβίρεται κρύο. Εναλλακτικά, μπορείτε να το βάλετε για 5΄ στο φούρνο, στους 150° C.
TIP:
Ταιριάζει πολύ με ξηρό κρασί (κόκκινο ή λευκό).



Pica Pica
Αγ. Αναργύρων 8, Ψυρρή, τηλ.: 210-32.51.663.
Μπάρα στο ισόγειο για ποτό «στο όρθιo», τραπέζια σε πολύ πιο πολυτελές σκηνικό, με πολυελαίους και μεγάλους καθρέφτες στον πάνω όροφο. Η μουσική επιμένει κυρίως σε λάτιν ρυθμούς με dj και συχνά live βραδιές. Πέρα από τα tapas, στο «Pica pica» θα βρείτε και μεγάλη ποικιλία κυρίως πιάτων. Δοκιμάστε τυπικές ισπανικές συνταγές, όπως η tortilla (ομελέτα με πατάτες και κρεμμύδι), και μην ξεχάσετε τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού: την paella valenciana με κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, γαρίδες, πιπεριές, ρύζι με ζωμό ψαριού και σαφράν. Χρειάζεται να κάνετε υπομονή 30΄ από τη στιγμή που θα την παραγγείλετε, αφού απαιτείται ολόκληρη διαδικασία για να φτιαχτεί! Τα τυριά και τα αλλαντικά είναι όλα ισπανικά. Παραγγείλετε μια ποικιλία και θα πειστείτε. Oλοκληρώστε την εμπειρία πίνοντας σπιτική σανγκρία ή δοκιμάζοντας ένα ποτήρι ερυθρού κρασιού Sangre del Torro (αίμα του ταύρου), που συνδυάζεται ιδανικά με τις περισσότερες γεύσεις του μαγαζιού.


O κ.Παναγιώτης Δανέσης,
σεφ στο «Pica Pica», προτείνει:


Patita de pollo andaluz
(Τραγανές πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου)
ΥΛΙΚΑ:
• 700 γρ. φτερούγες κοτόπουλο (μπράτσο) • 1 κουταλιά κόλιανδρο (σκόνη) • 1 κουταλιά μέλι • 3 σκελίδες σκόρδο • 3 φέτες λεμόνι •1 κουταλιά φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο) • 1 πατάτα •Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί με το κοτόπουλο και αφήνετε τη μαρινάδα για 24 ώρες στο ψυγείο. •Σε τηγάνι χωρίς λάδι, σοτάρετε το μείγμα μέχρι να πάρει χρώμα (περίπου 2΄). •Κατόπιν, το βάζετε στο φούρνο στους 180-190° C για 20΄. •Για να φτιάξετε γρήγορα ψητή πατάτα, τη βράζετε μέχρι να μαλακώσει (για 15΄), στη συνέχεια την κόβετε σε ροδέλες και τη βάζετε σε τηγάνι χωρίς λάδι για 3΄. •Τοποθετείτε το κοτόπουλο πάνω στις ροδέλες πατάτας και σερβίρετε.
TIP:
Ταιριάζει με λευκό ξηρό κρασί.



Tapas Bar
Τριπτολέμου 44, Γκάζι, τηλ.: 210-34.71.844.
Μην παρασυρθείτε από το όνομα του μαγαζιού. Το «Tapas Bar» ξεφεύγει από το στενό πλαίσιο της ισπανικής κουζίνας και εμπλουτίζει τον κατάλογό του με μεσογειακά πιάτα και μεξικανικές γεύσεις. Θα βρείτε από spring rolls και ψητά λαχανικά με μοτσαρέλα, τυλιγμένα σε προσούτο, μέχρι και fajitas με πικάντικο χοιρινό και λαχανικά. Δεν λείπουν όμως και οι αμιγώς ισπανικές γεύσεις, όπως οι patatas bravas, ψητές πατάτες με καυτερή σάλτσα ντομάτας και οι ποικιλίες κρύων και ζεστών tapas. Από το ψυγείο-βιτρίνα μπορείτε να επιλέξετε μεζεδάκια-μπουκιές, συνδυάζοντας διαφορετικές γεύσεις. Τα έντονα χρώματα στους τοίχους και στις καρέκλες και η καλόγουστη έθνικ διακόσμηση δημιουργούν μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα στο μικρό αίθριο. Η μπάρα, σε πιο ουδέτερες αποχρώσεις, είναι ιδανική για να απολαύσετε μαζί με τα… μεζεδάκια σας και ένα ποτήρι ισπανικό κρασί ή ένα από τα πολλά κοκτέιλ.


O κ. Κωνσταντίνος Ντολαπτσής,
σεφ στο «Tapas Bar», προτείνει:

Ψητά λαχανικά με Manchego τυλιγμενα σε jamon serrano*

ΥΛΙΚΑ:
• 1 κολοκύθι • 1 μελιτζάνα • 2 πιπεριές (κίτρινη και κόκκινη) • 1 κρεμμύδι • 1 κομμάτι manchego • 4-6 φέτες jamόn serrano • Λίγη ρόκα • Αλάτι, πιπέρι ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ: Ανακατέψτε 4 κουταλιές ελαιόλαδο μαζί με 1 κουταλιά ξίδι, 1 κουταλάκι μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένετε τα λαχανικά και κόβετε σε ροδέλες το κολοκύθι και τη μελιτζάνα. •Αλείφετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα ταψί και στρώνετε τα λαχανικά. •Περνάτε άλλη μια πινελιά με ελαιόλαδο πάνω από τα λαχανικά και αλατοπιπερώνετε. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφού ψηθούν, βάζετε σε μια λεκάνη τις πιπεριές και τις καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη, ώστε να διευκολυνθεί το ξεφλούδισμα. •Στρώνετε το jamόn σε σχήμα σταυρού (2 φέτες οριζόντια και 2 κάθετα) και στη συνέχεια απλώνετε τα λαχανικά σε στρώσεις (το ένα πάνω στο άλλο), μαζί με το manchego. Σηκώνετε τις μύτες του jamόn προς τα πάνω, ώστε να δημιουργηθεί μια μπάλα. Βάζετε στο φούρνο, στους 180°C, για 10΄. Σε πιάτο απλώνετε τη ρόκα, τοποθετείτε πάνω τις «μπάλες» των λαχανικών και ρίχνετε τη σος. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το jamόn και το manchego με μοτσαρέλα και προσούτο.
TIP:
Ταιριάζει ιδανικά με λευκό κρασί.



* Το manchego είναι τυπικό ισπανικό κίτρινο τυρί από πρόβειο γάλα, που προέρχεται από την περιοχή La Mancha, ενώ το jamόn είναι κλασικό αλλαντικό που παράγεται μόνο στην Ισπανία. Θα τα βρείτε σε ισπανικά delicatessen.

Salero Βαλτετσίου
51, Εξάρχεια, τηλ.: 210-38.13.358.
Salero σημαίνει αλατιέρα, κελάρι αλατιού, αλλά είναι και ο «γευστικός». Το νέο μπαρ-εστιατόριο, στα χρώματα του κόκκινου και του κίτρινου, αναδίδει άρωμα Ισπανίας και φιλοδοξεί να πείσει τους θαμώνες του να μην περιοριστούν στο φαγητό, αλλά ταυτόχρονα να πιούνε και κυρίως να διασκεδάσουν. Τα έργα του Mirό στους τοίχους και οι λάτιν μουσικές επιλογές σάς προϊδεάζουν για το τι θα επακολουθήσει. Μάλιστα, Παρασκευή και Σάββατο υπάρχει dj. Μπορείτε να επιλέξετε τραπέζι στο ισόγειο και το πατάρι ή να πιάσετε θέση στην μπάρα, ξεκινώντας με μια σανγκρία, επιλέγοντας μία από τις 30 ετικέτες κρασιών (με έμφαση στα ισπανικά) ή ένα από τα 30 κοκτέιλ του καταλόγου. Το μενού αφιερώνει μια ολόκληρη σελίδα στα tapas, ενώ είναι εμπλουτισμένο και με μεσογειακά πιάτα. Δοκιμάστε ποικιλία ισπανικών τυριών και αλλαντικών, paella με θαλασσινά, κοτόπουλο και ρύζι με σαφράν, κατσικίσιο τυρί πάνω σε ψωμί με πικάντικη σάλτσα ντομάτας και βασιλικού, λουκάνικα chorizo τηγανισμένα σε χυλό και κροκέτες. Για επιδόρπιο, επιλέξτε την κρέμα Catalana, «καμένη» κρέμα από την Καταλονία.


O κ. Παναγιώτης Νερολής,
σεφ στο «Salero», προτείνει:

Τortilla
(Ισπανική ομελέτα)
ΥΛΙΚΑ:
• 6 αυγά • 1 κρεμμύδι μεγάλο • 2 πατάτες • Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνι • Λίγο θυμάρι • Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κόβετε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το σοτάρετε σε τηγάνι με το ελαιόλαδο. •Αφού κόψετε τις πατάτες, τις ρίχνετε στο τηγάνι και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. •Ρίχνετε τα αυγά, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε για 5΄ σε χαμηλή φωτιά, γυρνώντας την ομελέτα διαρκώς. •Στη συνέχεια, την τοποθετείτε στο φούρνο, στους 180° C, για 15΄.
TIP:
Συνοδεύστε την ομελέτα με σος που θα φτιάξετε ανακατεύοντας σε μίξερ 3 κουταλιές μαγιονέζα, 1 κουταλιά ξίδι, λίγο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και όσο σκόρδο σάς αρέσει! Ταιριάζει ιδανικά με λευκό κρασί.



Pata Negra
Κωνσταντινουπόλεως 20, Γλυφάδα, τηλ.: 210-96.81.735.
Ζεστός, μίνιμαλ χώρος στις αποχρώσεις του κόκκινου, που φιλοδοξεί να σας εισαγάγει στην ισπανική κουλτούρα υπό τους ήχους κιθάρας. Μεγάλη μπάρα και λίγα τραπέζια. Όσο για τα tapas, είναι πολλά και πρωτότυπα. Θα βρείτε από τις κλασικές σκορδάτες γαρίδες, μέχρι κυδώνια αλά μαρινέρα, λουκάνικα και μύδια. Oι ποσότητές τους -προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις ελληνικές απαιτήσεις- δεν είναι μικρές. Και επειδή ο Έλληνας δεν αρέσκεται μόνο στους μεζέδες, υπάρχουν 3 είδη του γνωστού ιταλικού ρυζιού paella (με θαλασσινά, με θαλασσινά και κρέας, αλλά και μαύρο ρύζι με σουπιά), λίγα και καλά πιάτα ημέρας (με σταθερή αξία το κοτόπουλο με σανγκρία) και φυσικά σαλάτες. Φημισμένο για τη σανγκρία του, το «Pata Negra» αρνείται να αποκαλύψει τη συνταγή του και περιορίζεται να αναφερθεί στα βασικά της συστατικά: κρασί, χυμός πορτοκαλιού και λίγο κονιάκ. Φυσικά, μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικές μαργαρίτες, μοχίτο και καϊπιρίνια.


O κ. Χρήστος Κατσαρός,
σεφ στο «Pata Negra», προτείνει:

gambas al agillo
(Γαρίδες σκορδάτες)


ΥΛΙΚΑ:
•6 γαρίδες (Νo 2) • 3 κουταλιές ελαιόλαδο • 3 σκελίδες σκόρδο • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί • 1 σφηνάκι κονιάκ • Λίγο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αφαιρείτε από τις γαρίδες το κεφάλι και το κέλυφος και κόβετε το σκόρδο σε λεπτές ροδέλες. •Τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. •Αφού πάρουν χρώμα οι γαρίδες, σβήνετε με κρασί και περιμένετε λίγο, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. •Λίγο πριν κατεβάσετε από τη φωτιά, ρίχνετε το κονιάκ και το ανάβετε για μισό λεπτό. •Το σβήνετε και σερβίρετε, αφού πασπαλίσετε το πιάτο με λίγο μαϊντανό.
TIP:
O μεζές αυτός ταιριάζει ιδανικά με ένα ποτήρι λευκό κρασί.



Τα tapas πάνε στο διατροφολόγο!
Σχολιάζει η κ. Βασιλική Πυρογιάννη

«Αν και πρόκειται για μια νέα τάση στις επιλογές των Ελλήνων, η λογική των tapas bars έχει πολλά κοινά με τις ελληνικές συνήθειες και προτιμήσεις, ακολουθώντας τη λογική των μεζεδοπωλείων, με μικρές ποσότητες και μεγάλη ποικιλία. Έτσι, εξασφαλίζουν ένα πλήρες γεύμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατι- κά, με τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Τα tapas έχουν ως βάση τους το ψωμί, το οποίο και συνδυάζουν με λαχανικά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, κρέατα, τυριά και αλλαντικά, ενώ ως επί το πλείστον συνοδεύονται με κρασί, το οποίο είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών. Τα περισσότερα προετοιμάζονται με ελαιόλαδο, σε μέτριες συνήθως ποσότητες, γεγονός που δεν αυξάνει σημαντικά τη θερμιδική τους αξία. Ανάλογα με τις επιλογές σας, μπορείτε να προσλάβετε σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
Έτσι, για παράδειγμα:
● Το ψωμί είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια.
● Το ελαιόλαδο προσφέρει μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες.
● Αν επιλέξετε tapas με ψάρια ή θαλασσινά, προσλαμβάνετε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και ω-3 λιπαρά οξέα.
● Τα tapas με κρέας εξασφαλίζουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο.
● Επιλέγοντας tapas με τυριά, προσλαμβάνετε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ασβέστιο.
● Στις επιλογές σας καλό είναι να συμπεριλαμβάνονται και ορισμένα tapas με λαχανικά, ώστε να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικές ουσίες.