Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας βρετανικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο Μπράντφορντ και στην οποία συμμετείχαν συνολικά 63 γυναίκες.

Οι γιατροί χώρισαν τις γυναίκες σε δύο ομάδες: στην πρώτη ζητήθηκε από 31 μητέρες να θηλάζουν το μωρό τους μόνο από τον έναν μαστό, ενώ από τις υπόλοιπες 32 ζητήθηκε να ακολουθήσουν τον παραδοσιακό θηλασμό δηλαδή να αφήνουν το μωρό τους για 10 λεπτά το πολύ στον ένα μαστό και κατόπιν στον άλλο.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι 12 εβδομάδες αργότερα, τα περισσότερα μωρά της δεύτερης ομάδας είχαν ήδη σταματήσει να θηλάζουν σε αντίθεση με τα μωρά της πρώτης, τα οποία παρέμεναν προσκολλημένα στον πρώτο μαστό.

Επιπλέον, τα μωρά που θήλαζαν για περισσότερο 10 λεπτά από τον ένα μαστό έδειξαν να μην κερδίζουν βάρος κατά τις πρώτες έξι με οκτώ εβδομάδες της ζωής τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, όταν το μωρό θηλάζει από έναν μαστό για πολλή ώρα τότε η παραγωγή της ορμόνης οξυτοκίνης που θεωρείται υπεύυνη για την παραγωγή του γάλακτος διακόπτεται. Ακόμα, επισημαίνουν ότι εάν το μωρό δεν τοποθετείται και στους δύο μαστούς, αρχίζει να παράγεται μια πρωτεΐνη η οποία φρενάρει την παραγωγή του γάλακτος.

Είναι επομένως εσφαλμένη η οδηγία προς τις νέες μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους όσο και όπως θέλουν εκείνα.