Ο συνδυασμός της τροφής μας με τα εκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερό μας είναι που ευθύνεται για την υψηλή πίεση, και όχι τα γονίδια, πιστεύουν τώρα οι ειδικοί.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Nature», αυτό διαπιστώθηκε από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και την Κίνα. Συγκεντρώνοντας δείγματα ούρων 4. 630 ανθρώπων, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν τον «μεταβολικό μας χάρτη», αλλά και να εντοπίσουν τι ακριβώς προκαλεί την υψηλή πίεση.

Παρατήρησαν ότι το γενετικό υπόβαθρο δεν έδειξε να επηρεάζει τόσο τους μεταβολίτες του οργανισμού, όσο η διατροφή ή οι εντερικοί μικροοργανισμοί. Αυτό συμβαίνει, γιατί όπως εξηγούν, οι τοξικοί μεταβολίτες που παράγονται στο έντερο από τα βακτήρια βοηθούν στην διάσπαση και απορρόφηση των τροφών.

Επιπλέον, στην προσπάθειά τους να βρουν νέες ενδείξεις που να ενοχοποιούν το αλάτι για την υψηλή πίεση, οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου (που επίσης συμμετείχαν στην διεθνή έρευνα) ανακάλυψαν ότι το φορμικό (ή μυρμηκικό) οξύ σχετίζεται με την συγκεκριμένη κατάσταση.

«Πρόκειται για την ουσία που προκαλεί το κάψιμο στα τσιμπήματα της μέλισσας ή του μυρμηγκιού», αναφέρει ο δρ. Νίκολσον, επικεφαλής της ομάδας. Το συγκεκριμένο οξύ μάλιστα, χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε τρόφιμα. Οι βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εάν ο οργανισμός μπορεί να ρυθμίσει τους μεταβολίτες φορμικού οξέος, τότε μπορεί αντίστοιχα να ρυθμίσει και την πίεση.