Με τη βοήθεια ακτινών λέιζερ αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να «παίξουν» με τον εγκέφαλο μιας θηλυκής μύγας, κάνοντάς την να συμπεριφέρεται σαν αρσενική.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο αυστριακός ερευνητής Γκέρο Μίζενμπεκ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ευρύτερα γνωστός στον επιστημονικό κόσμο και ως «Άρχοντας των Μυγών». Ο ανατρεπτικός επιστήμονας ειδικεύεται στο να ελέγχει τις κινήσεις του εντόμου μέσω μικρών γενετικών μεταλλάξεων σε εγκεφαλικά κύτταρα ώστε να είναι φωτοευαίσθητα.

Στο συγκεκριμένο πείραμα η ομάδα του καθηγητή με τη βοήθεια μιας πρωτεΐνης που προκαλεί ευαισθησία στο φως, παρενέβη σε συγκεκριμένους νευρώνες του εγκεφάλου μιας θηλυκής μύγας, οι οποίοι σχετίζονται με την γρήγορη δόνηση των φτερών των αρσενικών για την προσέλκυση του αντίθετου φύλου.

Στη συνέχεια, εκθέτοντάς την σε ακτίνες λέιζερ, οι ερευνητές διαπίστωσαν προς μεγάλη τους έκπληξη ότι η θηλυκή μύγα είχε αποκτήσει «αρσενική λίμπιντο», υιοθετώντας το αρρενωπό ερωτικό κάλεσμα.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα συγκεκριμένα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το «κύκλωμα» της ανδρικής συμπεριφοράς υπήρχε στους εγκεφάλους των θηλυκών αλλά βρισκόταν σε κατάσταση αδράνειας. Παλαιότερες δοκιμές που είχαν γίνει από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στις φερομόνες ποντικών – χημικές ουσίες που θεωρούνται υπεύθυνες για τη σεξουαλική συμπεριφορά – είχαν «ξεκλειδώσει» χαρακτηριστικά αρσενικών σε θηλυκά τρωκτικά.

Οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι τα τελευταία ευρήματα θα μπορούσαν μελλοντικά να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην θεραπεία νευρολογικών νόσων.