Το κλειδί για την ανάκτηση της χαμένης όρασης ίσως να κρύβεται στο βιονικό μάτι που κατασκεύασε αμερικανική εταιρεία και εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά σε ασθενείς στη Βρετανία.
Πρόκειται για το Argus II, μια πολλά υποσχόμενη συσκευή που δημιούργησε η εταιρεία Second Sight. Ειδικοί του Νοσοκομείου Moorfields στο Λονδίνο εμφύτευσαν το βιονικό μάτι στους δύο πρώτους ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια κληρονομική ασθένεια που επηρεάζει τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Η συσκευή ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ανθρώπους που έχουν χάσει την όρασή τους και από άλλες κοινές παθήσεις, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η πρωτοποριακή συσκευή όρασης λειτουργεί σε συνδυασμό με μια κάμερα που βρίσκεται τοποθετημένη σε ειδικά γυαλιά τα οποία καλείται να φορά ο ασθενής.
Η κάμερα λαμβάνει τα εξωτερικά οπτικά σήματα και τα μεταδίδει σε έναν υπέρλεπτο ηλεκτρονικό δέκτη ηλεκτροδίων, ο οποίος εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Κατά τη λήψη του σήματος, τα ηλεκτρόδια διεγείρουν τα εναπομείναντα νεύρα του αμφιβληστροειδούς, επιτρέποντας έτσι στο σήμα να περνά από τα οπτικά νεύρα και να καταλήγει στον εγκέφαλο.
Το «βιονικό μάτι» εμφυτεύθηκε επιτυχώς σε δύο ασθενείς στη Βρετανία και δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης της βασικής όρασης, δηλαδή ο ασθενής ξεχωρίζει την κίνηση, το φως και το σκοτάδι. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.
Βιονικό μάτι δίνει ελπίδα στους τυφλούς
Το κλειδί για την ανάκτηση της χαμένης όρασης ίσως να κρύβεται στο βιονικό μάτι που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά σε ασθενείς στη Βρετανία.