Ένα θαυματουργό χάπι από ειδικό πολυμερές υλικό, αναμένεται να απαλλάξει σε λίγο καιρό εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικούς από την ταλαιπωρία των καθημερινών ενέσεων ινσουλίνης.

Πρόκειται για ένα προϊόν που δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή των τμημάτων Χημικών Μηχανικών, Βιοϊατρικής Μηχανικής και Φαρμακευτικής, κ. Ν. Πέππα.

Το πρωτοποριακό χάπι ινσουλίνης είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρει με ασφάλεια την ορμόνη στο έντερο όπου και θα απορροφάται από τον οργανισμό. Η ευρηματική επινόηση πέραν των διαβητικών, υπόσχεται να ανακουφίσει από τα τσιμπήματα και ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας ή όσους λαμβάνουν αυξητική ορμόνη.

Μέχρι σήμερα δεν είχε επιτευχθεί η χορήγηση ινσουλίνης από το στόμα επειδή τα οξέα του στόματος και του στομάχου την διασπούσαν πριν καν φτάσει στο έντερο. Όμως τώρα, όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Βiomacromolecules», όπου και δημοσιεύεται η έρευνα, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας οι επιστήμονες δημιούργησαν μια υδρογέλη – ένα ειδικό πολυμερές υλικό το οποίο περιβάλλει την ινσουλίνη – η οποία προστατεύει την ορμόνη μέχρι να φτάσει στο στομάχι του ασθενούς.

Η υδρογέλη αποτελείται από μοριακές αλυσίδες που κατά την ολοκλήρωση του «ταξιδιού» ανοίγουν και επιτρέπουν τη σωστή αποδέσμευσή της ινσουλίνης. Τέλος, όπως εξηγεί ο Έλληνας επιστήμονας, το πολυμερές υλικό αποβάλλεται από τον οργανισμό. Όπως εκτιμά ο ίδιος, η διαδικασία για την έγκριση του νέου χαπιού ινσουλίνης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα ξεκινήσει εντός του 2009.