Η περίοδος δείχνει με αξιοπιστία πότε μια γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να κόψει το κάπνισμα. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, οι γυναίκες που προσπαθούν να κόψουν την επιβλαβή συνήθεια πριν την έναρξη της περιόδου τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να το επιτύχουν από ό,τι εκείνες που προσπαθούν ενόσω βρίσκονται στις δύσκολες μέρες.

Αυτό συμβαίνει, γιατί όπως εξηγούν, οι ορμονικές διαταραχές που βιώνει ο γυναικείος οργανισμός τις ημέρες αυτές επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία η νικοτίνη «καθαρίζεται» από το αίμα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 καπνίστριες από τις οποίες οι ερευνητές ζήτησαν να κόψουν το τσιγάρο: από τις μισές ζητήθηκε να το κάνουν ακριβώς μετά το τέλος της περιόδου τους και μέχρι την ωορρηξία, ενώ από τις υπόλοιπες ζητήθηκε να κόψουν το κάπνισμα στο δεκαπενθήμερο που μεσολαβεί μεταξύ της ωορρηξίας και της έναρξης του επόμενου κύκλου.

Τριάντα μέρες αργότερα, μόνο το 20% της πρώτης ομάδας είχε καταφέρει να κόψει κάπνισμα, αντίθεση με τη δεύτερη ομάδα όπου το ποσοστό επιτυχίας έφτανε το 40%.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η έντονη κυκλοθυμία τις ημέρες αυτές οφείλεται σε ορμονικές επιδράσεις, ωστόσο τώρα οι ερευνητές έρχονται να προσθέσουν …στα γυναικεία νεύρα τη μεγαλύτερη ανάγκη που γεννάται στις καπνίστριες να ανάψουν τσιγάρο.