Μειωμένο κίνδυνο αλλεργιών αντιμετωπίζουν τα παιδιά που από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους συμβιώνουν με σκύλους, όπως έδειξε νέα γερμανική μελέτη.

Πρόκειται για έρευνα του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας στο Μόναχο, σύμφωνα με την οποία η σχέση παιδιού-σκυλιού κατά τη διάρκεια της βρεφονηπιακής ηλικίας, έχει άμεση επίδραση στο αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού.

Στη μελέτη, που διήρκησε συνολικά έξι χρόνια συμμετείχαν 9.000 παιδιά και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το να μεγαλώνει ένα παιδί μαζί με κατοικίδιο το βοηθά να χτίσει ένα πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι σε αλλεργιογόνους παράγοντες, αποφεύγοντας έτσι νόσους όπως το άσθμα ή το έκζεμα.

Όπως γράφειι το επιστημονικό έντυπο «European Respiratory Journal», ο σκύλος συμβάλλει στην έκθεση του παιδιού στα «σωστά» μικρόβια. Έτσι ο οργανισμός δημιουργεί τα κατάλληλα αντισώματα από μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά η πιθανότητα να εκδηλώσει το παιδί ευαισθησία σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα.