Τα μωρά που θηλάζουν γίνονται πιο έξυπνα από αυτά που τρέφονται με ξένο γάλα, σύμφωνα με τελευταία έρευνα.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά διαπίστωσαν ότι τα μωρά που θηλάζουν, καταλήγουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στα τεστ IQ, ήδη από την ηλικία των 6 ετών. Ο καθηγητής Michael Kramer, επικεφαλής της έρευνας, υποστήριξε ότι τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα για μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται να έχουν αυξημένη νοητική ανάπτυξη.

Πάντως, προσθέτει ότι παραμένει αδιευκρίνιστο κατά πόσον τα πλεονεκτήματα του θηλασμού οφείλονται σε συγκεκριμένα συστατικά του μητρικού γάλακτος ή συνδέονται με σωματικές και κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, εγγενείς με το θηλασμό. Τα λιπαρά οξέα που ανακαλύφθηκαν στο μητρικό γάλα θεωρείται ότι αυξάνουν την ευφυΐα, αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πιθανό οι σωματικές και συναισθηματικές διαστάσεις του θηλασμού να είναι η αιτία που οδηγεί σε μόνιμες αλλαγές της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Μάλιστα οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο θηλασμός μπορεί να αυξήσει τη λεκτική αλληλεπίδραση μεταξύ μητέρας και βρέφους, που με τη σειρά της ενδέχεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη του παιδιού. Στη Βρετανία η κυβέρνηση συνιστά στις μητέρες να θηλάζουν τους πρώτους 6 μήνες, αλλά σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ενώ τα ¾ των γυναικών ξεκινάει το θηλασμό, μόνο μια στις τέσσερις μητέρες συνεχίζει να θηλάζει κατά τον 6ο μήνα. Ο καθηγητής Kramer τονίζει ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον προσπάθειες για την ενίσχυση του θηλασμού.