Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μηνύματα για τη διαμόρφωση θεραπείας της σκλήρυνσης κατά πλάκας δίνει ένα επιστημονικό πείραμα που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά, παρά το γεγονός ότι ο αρχικός του στόχος ήταν μόνο να διερευνηθεί η φύση της νόσου, δηλαδή τα αίτια που την προκαλούν.

Στο πλαίσιο του πειράματος, καταστράφηκε ο μυελός των οστών ασθενών που έπασχαν από τη συγκεκριμένη πάθηση, με αποτέλεσμα να αδρανοποιηθεί και το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Μετά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων αντίστοιχη με αυτή στην οποία υποβάλλονται ασθενείς με λευχαιμία. «Δεν επιδιώκαμε βελτίωση. Θέλαμε απλώς να επαναδραστηριοποιήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα», δήλωσε ο επικεφαλής του πειράματος δρ. Μαρκ Φρίντμαν, από το Πανεπιστήμιο της Οτάβα.

Έπειτα από δυο χρόνια ωστόσο, άρχισε η βελτίωση της υγείας ορισμένων από τους ασθενείς, καθώς διαπιστώθηκε ότι σταμάτησαν να παρουσιάζουν τις βλάβες στον εγκέφαλο που είναι χαρακτηριστικές της νόσου. Σήμερα έχουν περάσει επτά χρόνια από το πείραμα και, όπως βεβαιώνει ο δρ. Φρίντμαν, ούτε ένας από τους ασθενείς δεν έχει παρουσιάσει πάλι συμπτώματα της νόσου. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου, που παραμένει ωστόσο ανεξήγητη. Επιπλέον, η ίδια η «θεραπεία» δεν είναι χωρίς κινδύνους, αφού ο ένας από τους ασθενείς έχασε τη ζωή του όταν οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή του μυελού των οστών κατέστρεψαν επίσης και τα νεφρά του.